SafeJournalists

Srbija: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

srbija:-dvojici-novinara-upucene-prijetnje-smrcu

Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humorističke emisije Ivan Ivanović primili su onlajn prijetnje smrću sa istog Twitter profila. Policija je uhapsila osobu koja stoji iza ovih pretnji. 12. maja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedeljnika Vreme, poslata je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U aprilu 1999. godine pripadnici državne bezbjednosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i ćerku dodajući „Živeo SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

Kako su informacije postale viralne na društvenim mrežama, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Stefanović je najavio da se prijetnje neće tolerisati. Ubrzo nakon toga osoba je uhapšena i privedena. Pozdravljamo brzu reakciju vlasti u ovim slučajevima. Međutim, Georgiev i Ivanović su se i ranije suočavali sa brojnim prijetnjama, kao i veliki broj drugih novinara koji svoj posao obavljaju u skladu sa novinarskim standardima, i ti slučajevi i dalje nisu riješeni – rekao je Željko Bodorožić, predsednik NUNS – a i objasnio da do ovakvih prijetnji dolazi često posle targetiranja od strane državnih zvaničnika i kampanja blaćenja provladinih tabloida. – U ovom slučaju vlasti su pokazale da mogu da djeluju profesionalno, identifikuju izvore prijetnji i uhapse ih. Sada kada znamo da je to moguće, snažno ih pozivamo da koriste isti pristup prilikom istrage svih prijetnji novinarima – dodao je Bodrožić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara – SafeJournalists.net – koja predstavlja više od 8.200 članova, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruzenju novinara Srbije pozdravljajući brzu reakciju srpskih vlasti. Međutim, dijeli zabrinutost srpskih novinara u vezi sa pristupom vlasti temi bezbjednost novinara. Sa 259 incidenata učinjenih na štetu novinara od 2015. godine, Srbija je crni šampion u regionu.

SafeJournalists.net apeluje na državne službenike Srbije da doprinesu smirivanju tenzija i ne podstiču dalje neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Takođe, traži da se javnim tužiocima i policiji pruži podrška da vrše svoju dužnost na najvišem nivou profesionalizma i odgovornosti kako bi mogli da istraže i procesuiraju sve slučajeve prijetnji novinarima.

SafeJournalist.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15.05.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.