SafeJournalists

Sjeverna Makedonija: Troje novinara primilo online prijetnje

sjeverna-makedonija:-troje-novinara-primilo-online-prijetnje

Nakon što je Miško Ivanov, novinar TV24, objavio informaciju o prijetnji koju je dobio putem društvene mreže Facebook, još dvije novinarke Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska su otkrile da su i one takođe dobile poruke sličnog sadržaja.

Novinar TV24 Ivanov je 6. maja, ubrzo nakon što je uradio intervju sa Hristijanom Mickoskim i Zoranom Zaevim, liderima najveće makedonske političke partije, primio prijeteću poruku koja sadrži vulgarni riječnik i govor mržnje. Ivanov je brzo reagovao objavljivanjem ove informacije na ličnom Facebook profilu. Ubrzo nakon toga Dodevska i Stojanovska su objavile da su i one takođe bile meta sličnih poruka. Ovaj slučaj novinari nisu prijavili policiji, ali je Udruženje novinara Makedonije pozvalo Ministarstvo unutrasnjih poslova i Javnog tužioca da djeluju i sprovedu brzu istragu.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara – SafeJournalists.net – koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i vrijeđanje Ivanova, Dodevske i Stojanovske. Udruženje novinara Makedonije je u toku prethodne nedelje upozorilo da bi trend smanjenja broja prijetnji upućenih novinarima/kama mogao da prestane uoči prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za ovo ljeto.

-Prijetnje i govor mržnje nisu dio slobode govora i mogu imati ozbiljne posledice i izazvati samocenzuru kod novinara/ki – rekao je Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije i dodao da institucionalno tolerisanje prijetnji koje se upućuju novinarima/kama motiviše prestupnike da budu još agresivniji i ako se ne suzbije može imati tragične posledice.

Safejournalists.net pridružuje se svom članu, Udruženju novinara Makedonije u zahtjevu za brzom akcijom nadležnih institucija – država ima obavezu da obezbijedi efikasan system za prevenciju i sankcionisanje nasilja nad novinarima. Efikasna istraga i identifikacija počinilaca poslaće jasnu poruku da Državno tužilaštvo ozbiljno shvata pretnje novinarima. Sankcioniranje počinilaca pokazaće da takvo ponašanje nije prihvatljivo u demokratskom društvu.

SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.05.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.