SafeJournalists

SJ: Vlasti da otkriju ko prijeti novinarki iz Crne Gore

Ana Popović, novinarka Radio Televizije Crne Gore, od 22. januara prima prijeteće poruke na društvenoj mreži Instagram. Sve je počelo dan nakon njenog izvještavanja s protesta u Podgorici. Novinarka je 25. januara slučaj prijavila policiji, a zatim opet i 28. januara, jer je nepoznata osoba pokušala da iznudi novac od nje (5 000,00 eura). Osnovno tužilaštvo u Podgorici kvalifikovalo je ovaj slučaj kao krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, izrazila je zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare i novinarke tokom protesta ili kao posljedica izvještavanja s protesta koji su sada u Crnoj Gori gotovo svakodnevni. “Politička situacija i podjele u društvu su došle do usijanja i, kao i uvijek do sada, cijenu plaćaju zaposleni u medijima koji rade svoj posao”, kazala je Camović Veličković. Ona je istakla da ucjene prate i prijetnje. “Očekujemo da policija i tužilaštvo odmah, jer je od samog događaja već prošlo nekoliko dana, obavijeste javnost o identitetu počinioca i mjerama koje će da preduzmu u ovom slučaju. Ohrabruje to što je ovaj napad već označen kao krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je Camović Veličković.

Novinarka Popović je kazala da su “nažalost, pretnje i pritisci postali sastavni dio novinarstva”. Ona je navela da su mnoge njene kolege i koleginice već bili suočeni sa ovakvim izazovima. „U početku nijesam bila sigurna da li da prijavim prijetnje. Međutim, nastavile su da stižu sa iste adrese i bilo je sve neprijatnije. Bila sam zaista uznemirena. Osjećala sam se ugroženo i zabrinuto za svoju bezbijednost”. Popovićeva je dodala da se nada da će otkrivanje počinioca „doprinijeti stvaranju društva u kome više neće biti sličnih napada na novinare/ke ili će makar oni biti svedeni na minimum“.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je s koleginicom Anom Popović. Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih u ovom slučaju i nadamo se da će počinilac biti ubrzo pronađen i adekvatno kažnjen. Očekujemo punu transparentnost nadležnih u ovom, ali i u svim drugim slučajevima.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03.02.2022

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.