SafeJournalists

SJ: Srpska novinarka Snežana Čongradin napadnuta tokom protesta podovom uklanjanja grafita posvećenih Ratku Mladiću

Novinarka lista „Danas“ Snežana Čongradin napadnuta je na Trgu Milana Mladenovića tokom večeri 25. novembra dok je snimala protest koji je organizovan povodom ukljanjanja grafita “Ratko Mladić srpski heroj”.

Na video snimku koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo od koleginice Čongradin vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt dnevnog lista “Danas”. Policija je uhapsila napadača nakon što se incident dogodio.

Čongradin je za Safejournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe “Levijatan” jer kako navodi nakon napada na nju dobila je niz poruka podrške u kojima se između ostalog navodi i ta informacija potkrijepljena  fotografijama te osobe sa vođom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem.

Predsjednik NUNS –a, Željko Bodrožić izjavio je da je ovo: “drugi grubi incident koji se dogodio našoj koleginici Čongradin u poslednjih mjesec dana i zbog toga upozoravamo nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a koleginici Čongradin obezbjede nesmetan život i rad.  Podsjećamo i da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari/ke žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe „Levijatan“ i da nijedan od tih slučajeva i dalje nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada.”

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženje novinara Srbije i zahtjeva da se kolegnici Čongradin pruži neophodna zaštita i svi slučajevi napada na nju u najbržem mogućem roku precesuiraju. Ovim putem upozoravamo nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u poslednjih mjesec dana intenzivirali napadi na novinare/ke od strane ekstrenih grupa i da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima/kama tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 26.11.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.