SafeJournalists

SJ: Pozdravljamo brzu reakciju policijskog inspektorata nakon hapšenja kosovskog snimatelja

Kosovska policija je 3. februara u gradu Suva Reka kod Prizrena uhapsila snimatelja novinske agencije Ekonomia Online Albiona Selitaja, dok je obavljao svoj posao, izvještavajući sa akcije policije u „NBI Suva Reka“. Prema riječima kamermana, policija je počela da ga gura, a kada je rekao da će otići nakon što uzme kameru, policija mu nije dala dovoljno vremena da uzme opremu i ode, te je odmah reagovala.

Nakon brze reakcije Udruženja novinara Kosova, Mreži Safe Journalists je saopšteno da je policijski inspektorat suspendovao dvojicu umiješanih policajaca, dok se protiv njih pet vodi istraga.

Džemajl Redža (Xhemajl Rexha), predsjednik Odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je ponašanje kosovske policije bilo potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo i dodao: „Bili smo šokirani kada smo vidjeli snimak kako je jednog od naših kolega vučen I uhapšen od strane policije Kosova. Sve je snimljeno na traci”. On je rekao da je snimatelj pušten nakon saslušanja u lokalnoj policijskoj kancelariji i dodao: “Ovo što se danas dogodilo je primjer kako snage bezbjednosti ne treba da se bave medijima. Pokrenuli smo ovo pitanje na najvišem nivou policije Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova i tražili da se ovakve scene više ne ponove”.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je s kolegom s Kosova, Albionom Selitajom. Pozdravljamo činjenicu da su vlasti brzo reagovale u ovom slučaju i očekujemo punu transparentnost nadležnih u ovom slučaju. Institucije treba da podržavaju slobodu govora i štite medijske radnike, a ne da krše njihova prava.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 04.02.2022

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.