SafeJournalists

SJ: Novinari u Srbiji i na Kosovu pod napadima

Safejournalists mreža najoštrije osuđuje napade na novinare RTV Dukađini (novinara Liridon Llozani i kamermana Diamant Maxharraja), dopisnika N1 iz Niša Milanu Stojanoviću, kao i prijetnje upućene uredniku “Karaktera” Nikoli Krstiću, koji dodatno povećavaju nesigurnost novinara/ki u svakodnevnom radu u Srbiji i na Kosovu.

Ekipa RTV Dukađini, koju čine novinar Liridon Llozani i snimatelj Diamant Makharraj, fizički je napadnuta dok je izvještavala u naselju Pejton u Prištini radi prijavljivanja prihoda u Poreskoj upravi Kosova u ponedeljak 21. februara. Vlasnik jednog od lokala u kojem je ekipa snimala, prvo je pokušao da ih spriječi u obavljanju dužnosti, a zatim je fizički napao snimatelja Madžaraja. Ekipa je odmah pozvala policiju koja je uhapsila počinioca. U policijskoj stanici iskaz su povodom incidenta dali i novinar i snimatelj.

Takodje, 21. februara dopisniku N1 iz Niša Milanu Stojanoviću prijetili su radnici JP “Naisus” dok je snimao radove na raskopavanju ulice odakle je tokom vikenda tekla voda. Oni su tada počeli da mu prijete, vičući da ne snima. Iako im je Milan Stojanović rekao da je novinar i da snima radove, radnici su mu grupno prišli, unosili mu se u lice, nasrtali na njega, pokušavajući da ga otjeraju sa zadatka. Tada je novinar pozvao policiju koja je problem riješila tako što su oko pola sata obezbjeđivali ekipu N1 dok nije završila posao, kako bi spriječila dodatni napad.

Urednik lista “Karakter” Nikola Krstić dobio je tokom jučerašnjeg dana nekoliko teških prijetnji od strane istog lica sa otvorenog naloga na društvenoj mreži Tviter. Novinaru su izrečene brutalne prijetnje i uvrede u kojima se na više načina navodi na koji način će se lice obračunati sa novinarom Krstićem i njegovim istomišljenicima, posebno ističući da mu je mjesto u “plastičnoj crnoj vreći”. U prijetnjama se navode jezivi načini na koje treba povrijediti novinara. U isto vreme novinar se poziva da se javi i uzvrati komunikaciju, i to se čini kroz nekoliko komentara u nizu koji se vezuju za pisanje Nikole Krstića i raspravu o genocidu u Srebrenici.

Dragan Sekulovski, direktor SJ mreže, rekao je: „Fizičko nasilje prema medijskim radnicima je neprihvatljivo i mora prvo da bude javno osuđeno od strane vlasti, a zatim odmah kažnjeno od nadležnih pravosudnih institucija. On je dodao: „Samo brza reakcija policije, a zatim i javnog tužioca u slučajevima u kojima su narušena prava novinara/ki, zaštitiće slobodu izražavanja i spriječiće buduće napade na medijske radnike”.

Safejournalists mreža osuđuje najnovije napade na novinare i pozdravlja privođenje napadača na novinare RTV Dukađini. NUNS je podnio krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal u vezi sa prijetnjama koje je primio kolega Krstić. Ovim putem pozivamo predstavnike vlasti da osude sve napade i prijetnji novinarima koje su se dogodile samo u jednom danu, a nadležne institucije da preduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju da osiguraju bezbjednost novinara/ki.

Safejournalists mreža će o ovim incidentima obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.02.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje „BH novinari“

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.