SafeJournalists

SJ: KRIK u Srbiji dobio prijetnju smrću na Tviteru

N1

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), redakcija koja izvještava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobila je prijetnju smrću, u srijedu, 1. decembra na svom Tviter nalogu.

Nakon što su objavili priču o šefu policije koji je naredio da se tajni snimak oca ministra Nebojše Stefanovića izbriše, osoba koja se navodno zove Đorđe Pavlović sa nalogom „@ore05995944“ je na Tviteru napisala da će ih „sve zapaliti i ubiti ih”.

Bojana Jovanović, istraživačka novinarka i zamjenica urednika KRIK-a, rekla je za Mrežu SafeJournalists da je, prema njenom mišljenju, „razlog te prijetnje definitivno tekst koji su danas objavili o tome da je sin predsjednika države, Danilo Vučić, menadžer jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, iako je prijetnja napisana pod sasvim drugim člankom“.

„Povod za to je tvrdnja provladinih tabloida da se radi o napadu na predsjednika i njegovu porodicu. To je definitivno posledica loše atmosfere u društvu koju stvaraju vlast i njeni mediji“, rekla je ona.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da su ovakve prijetnje posledica bahatog i bijesnog ponašanja vlasti prema medijima.

„Istraživački novinari/ke u Srbiji postaju meta svih vrsta bijesnih ljudi koji od visokih državnih zvaničnika čuju da su novinari/ke izdajnici/e. Ova prijetnja mora biti sankcionisana, ali i svijet treba da bude svjestan problema sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji“, rekao je on.

Novinari/ke KRIK-a su vrlo često meta prijetnji, uvreda ali i krivičnih djela poput provale. Tri novinarke KRIK-a su žrtve provale, ali su sva tri slučaja još u predistražnom postupku.

Naša mreža već duže vrijeme upozorava da se protiv ovog medija vodi opasna kampanja koju vode provladini tabloidi, a ponekad podržavaju poslanici Skupštine Srbije i visoki državni funkcioneri. Takođe, primjećujemo da institucije ne reaguju dovoljno efikasno na orkestrirane napade na ovaj medij.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi ove prijetnje smrću. Zahtjevamo od srpske policije i tužilaštva da što prije procesuiraju osobu koja stoji iza prijetnje.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 1. decembar 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udurženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.