SafeJournalists

SJ: Hrvatskom novinaru Dragu Hedlu prijetio suprug uhapšene bivše ministarke

VJEKOSLAV SKLEDAR/TELEGRAM

U akciji Kancelarije evropskog javnog tužioca u Republici Hrvatskoj, policija je tokom jutra 10. novembra uhapsila bivšu ministarku regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije Gabrijelu Žalac, zbog afere “Software” i sumnje na učestvovanje u prevari u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Novinari i novinarke su se nakon hapšenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretragu kuće i dva automobila ispred kuće bivše ministarke. Suprug uhapšene Mario Žalac pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima/kama: “Hvala vam svima!”, nakon čega se posebno obratio novinaru Dragu Hedlu riječima: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o Vama, Hedl! Zapalite svijeću za Sisvete”. Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima/kama, ali ga je policija u tome spriječila.

Ovo nije prvi put da je novinar Hedl napadnut zbog svog posla; on sam kaže da su mu ovakve prijetnje već postale „opšte mjesto“, te da je i nedavno dobio slične prijetnje i uvrede.

Drago Hedl nije ništa prijavio policiji i kaže da su on i njegov kolega neplanirano otišli u Vinkovce, kada su saznali što se tamo dešava. Ispred kuće bivše ministarke Žalac zatekli su novinare/ke mnogih medija, ali suprug bivše ministarke se samo Hedlu obratio imenom i prezimenom. „Ja tog čovjeka nikad ranije nisam vidio niti sam s njim razgovarao“, rekao je Hedl i dodao: „Ja sam o njegovoj supruzi napisao možda samo jedan tekst, više su se tom tematikom bavile drugi kolege i koleginice i ne znam zašto se on fiksirao na mene.“ Na naš pitanje kako se osjeća sad, Hedl je odgovorio: „Ja sam navikao na takve stvari ali ne mogu reći da sam indiferentan; čovjeka takve prijetnje uznemire, kad vam neko kaže da zna sve o vama i da zapalite svijeću za Sisvete, zna se što to metaforički znači.“

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, zgrožen je napadom. “Ove i slične prijetnje su apsolutno neprihvatljive i za svaku su osudu”, rekao je Zovko i dodao: “Molimo najviše predstavnike Republike Hrvatske da takve prijetnje i napade jasno i nesumnjivo osude.”

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih prijetnji. Tražimo od institucija da zaštite novinare/ke, kao i da javno osude ovakve prijetnje novinarima/kama.

Mreža SafeJournalists o ovom će slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 11.11.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.