SafeJournalists

SJ: Hrvatski novinar Boris Dežulović dobio brojne prijetnje zbog svoje kolumne

Novinar Boris Dežulović objavio je 2. novembra 2021. godine na portalu N1 kolumnu pod nazivom “Jebo vas Vukovar”, u kojoj problematizuje eksploatisanje žrtava grada Vukovara u političke svrhe.

Nakon objavljivanja kolumne, Dežulović je postao žrtva komentara koje je primio u inboxu svog profila na Facebooku, a novinara su javno osudili i Ministarstvo branitelja i gradonačelnik Vukovara. Dežulović je do sada dobio na stotine prijetnji zbog ove kolumne u kojima ga vrijeđaju, kažu da mu treba oduzeti hrvatsko državljanstvo i protjerati ga iz Hrvatske, raspitivali su se gdje živi i komentarisali da ga treba ubiti. Neke od prijetnji prijavljene su policiji.

Ovo nije prvi put da je ovaj novinar izložen prijetnjama i napadima. Dežulović već godinama otvara važne i osjetljive teme za hrvatsko društvo, zbog čega je njegov rad više puta napadan i kritikovan. Na Facebooku je često meta uvredljivih komentara, pa čak i prijetnji smrću.

Na pitanje da li je očekivao ovakve reakcije nakon objavljivanja kolumne, Dežulović je za N1 rekao da jeste. “Za mene je to očekivano, svakodnevno”, rekao je, dodajući da komentare na svoje kolumne dobija već 35 godina.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo javni i institucionalni linč kojem je danima bio izložen novinar Boris Dežulović. Posebno je zabrinjavajuće što ovakve javne osude novinara stižu iz Ministarstva hrvatskih branitelja, čime se institucionalizuje linč novinara i suzbijanje slobode govora. U Hrvatskom novinarskom društvu smatraju da se o temi kao što je tretman grada Vukovara može i mora javno govoriti. U suprotnom, dopuštamo višestruku viktimizaciju tog grada, koji ostaje ne samo zarobljen u svojoj monumentalnoj ulozi, već i lišen svake rasprave o svrsi i efektima takve uloge.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih brutalnih prijetnji. Tražimo od institucija da zaštite novinare/ke i da javno osude ovakvo ponašanje Ministarstva hrvatskih branitelja i gradonačelnika Vukovara, kao i da omoguće novinarima/kama da rade svoj posao bez straha da će biti ubijeni.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 08.11. 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.