SafeJournalists

SafeJournalists: Zaustaviti kontinuirane napade na novinara Hadžifejzovića i njegovu porodicu u BiH

canva

Urednik Face televizije u Sarajevu Senad Hadžifejzović postao je žrtva kontinuiranih verbalnih napada i uvreda od strane kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za opšte izbore u Bosni i Hercegovini.

Kandidat SDA Faruk Kapidžić na svom Fejsbuk profilu iznio je seriju uvreda na račun Hadžifejzovića, nazivajući ga, između ostalog, “običnim lopovom”, “ucijenjenom kukavicom”, “bolesnim” novinarom. Ovakvu Kapidžićevu reakciju izazvao je satirični dio emisije Face TV u kojem je prikazana uvredljiva fotografija preuzeta sa društvenih mreža, a na kojoj je ministarka BiH, takođe i članica SDA. Nakon ove Kapidžićeve reakcije, uslijedio je niz napada na Hadžifejzovića i govora mržnje prema ovom novinaru od strane simpatizera i članova SDA na društvenim mrežama.

Udruženje BH novinari čvrsto vjeruje da je politički motivisana i brutalna hajka na Senada Hadžifejzovića, njegovu porodicu i Face TV nedopustiva i da predstavlja grubo kršenje prava na slobodu izražavanja, uključujući pravo na slobodu kritike zvaničnika i načina na koji obavljaju svoju javnu funkciju.

Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara poziva na poštovanje pravila predizborne kampanje o slobodi medija i sigurnosti novinara/ki. “Ovaj zahtijev se naročito odnosi na brojne sledbenike i kandidate SDA, izuzetno aktivne na društvenim mrežama tokom predizborne kampanje, koji ne prezaju od širenja mržnje, huškanja i izjava koje direktno ugrožavaju sigurnost Hadžifejzovića i njegove porodice”, rekla je Rudić.

“Zato je važno da se ovim prijetnjama hitno pozabave nadležni pravosudni organi u ovoj državi, kao i Centralna izborna komisija BiH koja ima zakonsku mogućnost izricanja sankcija svima koji krše pravila predizborne kampanje“, zaključila je Rudić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici BHJA u osudi prijetnji Hadžifejzoviću i podsjeća političare u Bosni i Hercegovini da prijetnje i huškanja ne smiju biti odgovor na moguće nezadovoljstvo radom medija, te ih poziva da koriste zakonske instrumente kao što su demanti, žalbe regulatoru ili podnošenje tužbi za klevetu.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29. septembar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije