SafeJournalists

SafeJournalists: Visoki zvaničnik targetira novinare/ke na Kosovu

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Osmani, napao je juče kosovske medije na Tviteru.

Napad se desio nakon što su mediji prenijeli da bi odluka Ustavnog suda koja se očekuje mogla da dovede do proglašenja nevažećim izbor predsjednice Osmani u Skupštini prije dvije godine. Vela je u nizu tvitova napisao da su izvještaji kosovskih medija „dio specijalnog rata koji se vodi po beogradskom scenariju i preko kriminalaca sa sjevera Kosova i njihovih posrednika, koji su na crnoj listi SAD“.

Džemajl Redža, predsjednik Odbora Udruženja novinara Kosova rekao je da je ovo veoma zabrinjavajući trend, jer Vela stalno napada kosovske medije kad god mu se ne dopadaju izvještaji o predsjednici Osmani. „Poslednji tvitovi pokazuju njegovu nameru da poveže kosovske medije sa Srbijom, a to je veoma opasno i dovodi do toga da javnost napada i uznemirava medije i novinare/ke. Tužni smo što vidimo da predsjednica Osmani ne čini ništa da osudi nepromišljeni, neprihvatljivi govor čovjeka kome je povjerila obavljanje tako visoke funkcije u državi.“, zaključio je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovakvu retoriku nosioca vlasti upućenih novinarima/kama. Mreža poziva političare da se suzdrže od verbalnih napada na novinare/ke, jer zbog takvih napada novinari/ke često postanu mete prijetnji i uvreda ostrašćenih građana/ki, a ponekad se dogode i fizički incidenti.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 31. 03. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.