SafeJournalists

SafeJournalists: Srbijanski portal Južne Vesti je primio zastrašujuće prijetnje smrću

safejournalists:-srbijanski-portal-juzne-vesti-je-primio-zastrasujuce-prijetnje-smrcu

Portal Južne Vesti primio je zastrašujuće prijetnje smrću koje su usmjerene na njegove zaposlene i njihovu djecu. Policija i jedinica za visokotehnološki kriminal pokrenuli su istragu.

21. decembra, dan nakon objavljivanja izvještaja o incidentu u Nišu u kojem je pripadnik obezbjeđenja pucao na grupu muškaraca koji su se približavali privatnom imanju i povrijedio jednog od njih, novinari/ke koji rade na portalu dobili su ozbiljne prijetnje smrću, prijetnje silovanjem i uvrede. Poruke objavljene u odjeljku za komentare uključuju:”Najiskrenije želim celoj redakciji Južnih vesti divljačko silovanje njihove dece od strane migranata dok ne crknu”, “Treba vas obesiti uz javni prenos” i „Trebalo bi ih obesiti na drvetu kao ukras”. Utvrđeno je da sve prijetnje potiču sa iste IP adrese. Slučaj je prijavljen policiji, a Specijalno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal istražuje.

U razgovoru za SafeJournalists, Gordana Bjeletić, glavna urednica Južnih vesti, rekla je da su vlasti ove prijetnje klasifikovale kao ugrožavanje bezbjednosti:

„Očekujemo da će osoba koja je na ovakav način pisala o maloljetnoj djeci ljudi zaposlenih u Južnim vestima biti pronađena što je prije moguće.Nastavićemo da izvještavamo u skladu sa pravilima profesije, a ne u skladu sa raspoloženjem ekstremnih pojedinaca ili grupa uvijek spremnih da od novinara/ki i njihovih porodica prave mete. “

Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), član mreže SafeJournalists, pozdravio je odgovor policije i javnog tužioca i nada se da će počinilac biti identifikovan i procesuiran.

„Osoba koja je izgovorila tako užasne i iracionalne prijetnje mora da odgovara pred sudom.“ – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS -a i dodao da ovo nije prvi put da su novinari/ke Južnih vesti na meti zbog svog profesionalnog i hrabrog rada. „Njihovi novinari/ke se suočavali sa prijetnjama, pritiscima i uvredama od trenutka od kad je osnovan ovaj medij. Zaslužuju poštovanje i podršku, ali i punu zaštitu. Nadamo se da će ovaj incident biti poslednji. “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u podršci portalu Južne vesti i pozdravlja brzo pokretanje istrage od strane vlasti. Međutim, ovo nije dovoljno – na osnovu NUNS-ovih izvještaja, broj online prijetnji upućenih novinarima/kama, uključujući i brutalne prijetnje smrću slične onima koje je primio portal Južne vesti, su u porastu. Sudska praksa nema odvraćajući efekat, već upravo suprotno. S obzirom na trenutnu situaciju u Srbiji, od najveće je važnosti da državni zvaničnici počnu da osuđuju takve incidente, da jasno i javno pozivaju da se takvi incidenti ne ponavljaju. Očekujemo to kako od najviših državnih zvaničnika tako i od onih na lokalnom nivou.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 26.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.