SafeJournalists

SafeJournalists: Snimatelj verbalno i fizički napadnut u Sjevernoj Makedoniji

Član ekipe TV24 juče je verbalno i fizički napadnut dok je snimao materijal za TV prilog.

Naime, dok je Ljubiša Ignatov snimao kuću u kojoj prema biračkom spisku živi Oleksandar Oniščenko, vlasnik kuće ga je fizički napao, nakon što ga je psovao i vrijeđao. Oleksandar Oniščenko je ukrajinski državljanin koji je dobio makedonski pasoš i nalazi se na crnoj listi u Americi. Ovo je tema od javnog interesa u Makedoniji. Napad je prijavljen policiji i napadač je priveden, a postupak je trenutno u toku.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Mladen Čadikovski rekao je: „Direktni fizički napadi na medijske radnike/ce nijesu samo napadi na njihov fizički integritet, već napad na demokratiju i slobodu govora. Makedonski parlament je imao rok od 14 mjeseci da usvoji izmjene Krivičnog zakonika i sistematski unaprijedi bezbjednost novinara/ki u zemlji, ali to nije uradio”. Čadikovski dodaje da je ovaj incident još jedan podsjetnik svim poslanicima da je svaki napad na novinara/snimatelja/fotoreportera njima na savjest.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije i traži adekvatnu kaznu za napadača, kao i da se odmah donesu izmjene i dopune Krivičnog zakonika kako bi se takvi slučajevi spriječili u budućnosti. Ove izmjene Krivičnog zakonika već dugo se čekaju, jer bi trebalo da pojačaju sankcije za napade na novinare/ke i da tretiraju sve vrste napada na novinare/ke po službenoj dužnosti.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 15. novembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.