SafeJournalists

SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubistvu Ćuruvije

safejournalists:-prvi-korak-ka-istini-o-ubistvu-curuvije

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je sa četrnaest metaka, 11.aprila 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnerkom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Apleacioni sud u Beogradu donijeće finalnu odluku o osudi četvorice bivših pripadnika Državne bezbjednosti za organizovanje i učešće u ubistvu. Aprila 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odjeljenja Višeg suda za organizovani kriminal u Beogradu.

Apelacioni sud Srbije od 7. jula 2020. godine održava trodnevno saslušanje o tome da li će potvrditi prvobitnu presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije ili poništiti i naložiti ponovno suđenje.

Potez koji su zatražili i branitelji i zamjenik tužioca koji je odlučan da identifikuje izvršioca sporan je. Porodica Ćuruvija navodi da su rizici povezani sa ponovnim suđenjem, uključujući preispitivanje stotina dosijea i svjedočenja koja bi mogla da traju godinama, prevazilaze potrebu za konačnim odgovorom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuje da će početna presuda biti potvrđena. Iz NUNS –a izjavljuju da bi ovo trebalo da bude početak osvjetljavanja brutalnog ubistva Ćuruvije i da će u bliskoj budućnosti biti rasvijetljena politička pozadina ovog zločina, a oni koji su ga naredili osuđeni.

– Ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu, to će biti prvi put u Srbiji da su ubice novinara/ki osuđene – rekao je Željko Bodrožić i dodao da, iako je to prvi opipljiv korak u borbi protiv nekažnjivosti, to ne znači da će novinari/ke biti sigurniji – Istrage o ubistvima Dade Vujasinović i Milana Pantića i pokušaj atentata na Anastasijevića i dalje traju, veliki broj fizičkih napada i prijetnji novinarima/kama ostaje neriješen, a počinioci nesankcionisani. Trebalo bi da se konačno pozabavimo ulogom države u stvaranju neprijateljskog okruženja za novinare/ke i njegovanju nekažnjivosti.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u izražavanju nade i zabrinutosti u vezi sa nekažnjavanjem zločina nad novinarima/kama u Srbiji. Mreža SafeJournalists smatra da su dužina istrage i rijetki dugotrajni sudski postupci u vezi sa ubijenim novinarima/kama neprihvatljivi. Pozivamo srpsko pravosuđe i druge relevantne institucije da podrže napore u rešavanju svih slučajeva nasilja nad novinarima/kama u praksi, a ne samo deklaracijama i potpisivanjem međunarodnih sporazuma.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 07.07.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.