SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje TV voditelju Ivanu Ivanoviću u Srbiji

Voditelj Ivan Ivanović sinoć je na svom Tviteru objavio da su on i njegova porodica dobili prijetnje od Sima Spasića, predsjednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije.

Autor i voditelj emisije na Nova S kanalu ,,Veče sa Ivanom Ivanovićem” na tviteru je pokazao skrinšot poruke koju mu je poslao Simo Spasić, u kojoj Spasić voditelju prijeti da će mu polomiti kičmu, vulgarno se izražava, optužuje njega, Zorana Kesića i Olju Bećković da su mu uništili život, te prijeti i ženskim članovima njegove porodice.

Podsjećamo, Simo Spasić u februaru ove godine osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela proganjanje čija je žrtva bio novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov. „Vas treba na kolac, krivo mi je što vama neko od porodice nije ubijen“, jedna je od najtežih prijetnji upućenih novinaru što je tužilaštvo okvalifikovalo kao krivično djelo proganjanja.

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije upozorava da je ovo ko zna koji put da visoki državni funkcioneri svojim izjavama stvaraju neprijateljski ambijent za novinare/ke i druge građane/ke koji kritički govore i pišu o politici vlasti.  ,,Sasvim su očekivani napadi i prijetnje poput ovih koje je dobio naš kolega Ivan Ivanović. Poslednjih dana predsjednik države i premijerka kreiraju atmosferu za brutalne napade na profesionalne novinare/ke i reprezentativna udruženja. Tako su s vremena na vrijeme radili i ranije, i to se reflektuje na građane/ke tako da neki od njih, poput Sime Spasića, shvate da imaju pravo i da su pozvani u ime države da se obračunaju sa svima koje su Vučić i Ana Brnabić targetirali.”, zaključuje Bodrožić

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje voditelju i poziva državne institucije da što prije procesuiraju i kazne odgovornog za prijetnje. Takođe, pozivamo nosioce vlasti da osude ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima i radnicama i time pokažu da štite prava svih njih, a ne da to rade selektivno, kada štite samo one koji vlast ne kritikuju.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 10. 04. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.