SafeJournalists

SafeJournalists: Nove prijetnje srpskoj novinarki sa TV N1 Tatalović

safejournalists:-nove-prijetnje-srpskoj-novinarki-sa-tv-n1-tatalović

U poslednjem incidentu u Srbiji, novinarka TV N1 Žaklina Tatalović ponovo je na meti. Direktne i indirektne prijetnje poslate su u direktnoj poruci Tatalovićevoj na Instagramu.

11. novembra Tatalović je primila verbalne prijetnje u direktnoj poruci putem Instagrama. Dok je jedna poruka glasila „bićete pretučeni“, druge su se sastojale od različitih indirektnih prijetnji i uvreda. Tatalović je kontaktirala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje će u njeno ime podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom tužiocu za visokotehnološki kriminal.

„Kada sam provjeravala inbox na Instagramu, vidjela sam poruke. Bila sam zbunjena jer mi nije bilo odmah jasno o čemu se radi ”- rekla je Tatalović za SafeJournalists i objasnila da je snimila fotografije ekrana sa spornim porukama i kontaktirala svoj medij i NUNS obavestila o tome.

Tatalovć je bila meta u poslednjih godinu dana u mnogo puta, bilo putem društvenih medija ili putem štampanih i elektronskih tabloida. Samo dva dana prije ovog incidenta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je javno saopštenje u kojem osuđuje napad i seksističke uvrede na račun Žakline Tatalović u udarnom šou programu jedne od televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom. Tom prilikom Udruženje je pozvalo nadležne vlasti da reaguju.

„Na osnovu našeg iskustva ne očekujemo da naše institucije reaguju na takve verbalne napade i uvrede na nacionalnoj televiziji. Nedostatak reakcija po pravilu dovodi do povećanja prijetnji poput one koju je kolegnica Tatalović dobila i – u najgorem slučaju – do fizičkih napada ”- rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i dodao da NUNS podnosi krivičnu prijavu u ime Žakline Tatalović protiv NN lica koje je prijetilo i insistiraće na rješavanju ovog slučaja i adekvatnom sankcionisanju.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici NUNS -u u osudi prijetnji Žaklini Tatalović. Posebno smo zabrinuti zbog izvještaja da je Tatalović ranije bila meta u nacionalnim i onlajn medijima i da joj se prijetilo bez odgovarajuće reakcije vlasti. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti da istraže i identifikuju osobu koja je prijetila Tatalović. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.11.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.