SafeJournalists

SafeJournalists: Nedopustivo nasilje prema novinarima u Srbiji

Urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio je prijetnje smrću na tik-toku, a Reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut. Oba incidenta desila su se juče u Srbiji.

Nakon gostovanja u podkastu „Snaga uma“ na portalu Nova.rs, uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću upućena je prijetnja smrću. On je govorio o životnom putu kriminalaca u Srbiji i ocijenio da su u Srbiji cijene naručenih ubistava drastično pale. Ispod video isječka iz epizode podcasta na TikTok-u javno je objavljen komentar „daj te jeftinjake da te roknemo“. Ovaj slučaj prijavljen je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Drugi slučaj desio se sinoć u Takovskoj ulici posle skupa „Studenti za Kosovo“, kada je reporter FoNeta Marko Dragoslavić napadnut. Marku je sa leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dva puta ga pesnicom udario u lice, a potom pobjegao. On je pregledan u Urgentnom centru Srbije, gdje mu je konstatovano nagnječenje na levoj strani obraza i upućen je na skener.

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa žaljenjem konstatuje da novi napadi na novinare nijesu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima, koje uglavnom iniciraju i podstiču političari. ,,Obaveza naših udruženja je da zaštitimo članove i članice, a i sve kolege i koleginice od pritisaka, prijetnji i napada. I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare/ke, kao ni spremnost državnih funkcionera a i mnogih opozicionih političara da prestanu sa bezobzirnim prozivanjem i targetiranjem medija i novinara/ki. Izjave i poruke moćnih i uticajnih ljudi izazivaju agresiju i mržnju kod mnogih građana/ki, koji potom verbalno ili fizički napadaju označene mete.”, zaključuje Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, skreće pažnju na izuzetno lošu klimu prema novinarima/kama u Srbiji. Pored ova dva slučaja, zbog konstantnih prijetnji autorima podkasta „Dobar loš zao“ Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, Marko Vidojković se zbog ugrožene bezbjednosti izmjestio iz Srbije. Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i prijetnje na novinare/ke i hitno pronađu počinioce ovih djela, te ih adekvatno kazne.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 8.3.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.