SafeJournalists

SafeJournalists: Napadnut foto-reporter u Srbiji

Foto-reporter lista „Pančevac” Milan Šupica fizički je napadnut  juče nadomak svoje kuće u Pančevu. 

Šupica je fotografisao cvijeće u improvizovanoj prodavnici kada ga je prodavačica pitala zašto fotografiše, pa joj je pokazao legitimaciju. Nastavio je autom dalje, a kada se zaustavio, trojica nepoznatih napadača izvukli su foto-reportera iz kola i prvo mu prijetili verbalno i pocijepali torbu u kojoj je bio fotoaparat. Zatim je Šupica dobio nekoliko udaraca u grudi, a kada je htio da pozove policiju otet mu je telefon iz ruke, izvađena kartica iz fotoaparata i, uz prijetnje, napadači su bacili telefon i fotoaparat nazad u auto, dok su karticu sa snimljenim materijalom iz fotoaparata ponijeli sa sobom. Događaj je prijavljen policiji i podnijeta je krivična prijava za nanošenje lakših tjelesnih povreda i krađu imovine tokom obavljanja profesionalne dužnosti. Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je u saradnji sa PU Pančevo danas uhapsilo dva lica za koja se sumnja da su napala reportera. Licima je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni i saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da su ovakvi napadi na medijske radnike/ce nedopustivi. Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da je napad na kolegu posledica neprijateljske klime koja se stvara prema novinarima/kama i medijskim radnicima/cama. ,,Ovaj napad još je jedan dokaz u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu djelaju mediji u Srbiji.”, zaključuje Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje napade na medijske radnike/ce i poziva nadležne da adekvatno kazne počinioce.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 05. 05. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.