SafeJournalists

SafeJournalists: Napad vatrenim oružjem na Top Channel u Albaniji, čuvar ubijen

SafeJournalists mreža uznemirena je tragičnim incidentom koji se dogodio Top Channel-u, jednoj od vodećih albanskih nacionalnih TV stanica i jednoj od najvećih medijskih kompanija. Marta 27, oko 01:00, neidentifikovane osobe pucale su na prostorije Top Channel-a u Mzezu, selu pored Tirane, što je rezultiralo tragičnim gubitkom 60-godišnjeg čuvara Pala Kole.

Državna policija je formirala namjenski istražni tim, koji blisko sarađuje sa Tužilaštvom na ispitivanju okolnosti, prikupljanju dokaza, identifikaciji i hapšenju odgovornih. Policijske službe aktivno gone počinioce, postavljaju kontrolne punktove i istražuju zapaljeni Range Rover sa ukradenim registarskim tablicama pronađen u Golemu u Kavaji (oko 20 minuta od mjesta incidenta), zajedno sa dva vatrena oružja u vozilu. Na mjestu pucnjave otkriveno je i 25 čaura Kalašnjikova, kao i dva komada vatrenog oružja marke Kalašnjikov.

Premijer Edi Rama i predsjednik Bajram Begaj osudili su nasilni napad na Top Channel i pozvali na brzu reakciju agencija za sprovođenje zakona kako bi se počinioci što prije priveli pravdi.

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže iz Albanije, izjavila je: „Pozivamo na brzu akciju kako bi se istražio ovaj napad i počinioci priveli pravdi. Potrebna je koordinisana i efikasna reakcija svih relevantnih institucija za sprovođenje zakona, kao i snažna solidarnost sa Top Channel-om i cijelom njihovom medijskom zajednicom“.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izražava saučešće porodici Pala Kola i solidarnost sa cijelom zajednicom Top Channel-a. SafeJournalists mreža nastaviće da prati situaciju, zalaže se za bezbjednost novinara/ki i medijskih profesionalaca i poziva vlasti da preduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurale pravdu i spriječile buduće napade.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 27. mart 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.