SafeJournalists

SafeJournalists i MFRR: Fizičko obračunavanje sa novinarima/kama u Srbiji je neprihvatljivo i mora se sankcionisati

photo: N1/canva

SafeJournalists mreža i platforma Media Freedom Rapid Response najoštrije osuđuju ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji, koji su nasilno udaljili novinarku Vericu Marinčić iz zgrade opštine i spriječili je da radi svoj posao. Apelujemo na nadležne organe da istraže ovaj incident u kome su povrijeđena prava novinarke.

Novinarka portala In medija iz Inđije Verica Marinčić izbačena je iz zgrade opštine Inđija jer „nije bila na spisku“ za praćenje konferencije povodom protesta mještana protiv ukidanja železničke stanice. Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbeđenja primjenom fizičke sile izbacuje novinarku iz zgrade.

Verica Marinčić kaže da je došla da isprati protest koji je najavljen ranije i kada je vidjela da inđijski novinari/ke ulaze u zgradu krenula je za njima, ali ju je na ulazu dočekao šef kabineta predsjednika opštine koji joj je rekao da ne može da ide na konferenciju.

„Uzela sam telefon da snimim to što mi govori i on me je uhvatio za lijevu nadlakticu jer mi je u toj ruci bio telefon i stegao me ne bi li mi telefon ispao iz ruke. Pošto nisam htjela da pustim, on mi je oteo telefon. Kada je vidio da sve to snima novinarka sa N1, onda se  povukao. Posle je izašao čovjek iz obezbeđenja koji je počeo da me gura da izađem napolje“, navela je Verica Marinčić. Cijeli slučaj prijavljen je nadležnim organima.

SafeJournalists mreža i platforma Media Freedom Rapid Response pozivju državu da hitno pošalje poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da osudi ovakav odnos prema novinarima/kama. Organizacije takođe apeluju na javne funkcionere/ke i političare/ke da se uzdrže od napada na medije u Srbiji, jer njihova retorika podstiče pojedince da kasnije prijete medijima i medijskim radnicima/ama.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

SafeJournalists mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Media Freedom Rapid Response 

ARTICLE 19 Europe

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.