SafeJournalists

SafeJournalists: Hitno naći i sankcionisati odgovorne za onlajn prijetnje upućene Lepi Džundevoj i drugim novinarima u Sjevernoj Makedoniji

SafeJournalists mreža zaprepašćena je onlajn uznemiravanjem i prijetnjama upućenim Lepi Džundevoj sa TV 24.

Ovo neprijateljstvo uslijedilo je nakon intervjua Lepe Džundeve sa grčkim poslanikom Angelosom Sirigosom, koji je TV voditelj Bogdan Ilievski pogrešno predstavio i distribuirao, podstičući govor mržnje i prijetnje na Fejsbuku. U jednom komentaru na originalnu objavu Ilevskog čak je stajalo: „da j*** ovu kozu, ‘severdžan’ (pežorativni naziv za one koji koriste sjeverno-makedonski) han; za ljude poput vas, rezanje jezika i sve ostalo što slijedi. Neki onlajn mediji, uključujući Off.net.mk, pojačali su napade, što je rezultiralo dodatnim ličnim uvredama i neprijateljstvom prema novinarki Džundevoj. Prijetnje i uvrede na Fejsbuku upućene su i drugim novinarima.

Sloboda medija u Sjevernoj Makedoniji visoko je rangirana od strane Reportera bez granica, ali takve prijetnje novinarima/kama moraju biti riješene da bi se održao ovaj dobar imidž u regionu. Nekažnjivost za takve eksplicitne slučajeve je neprihvatljiva.

SafeJournalists mreža zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme hitnu i odlučnu akciju protiv odgovornih za prijetnje. Stalne onlajn prijetnje novinarima/kama predstavljaju ozbiljnu prijetnju njihovoj bezbjednosti i slobodi štampe. Građani/ke moraju biti svjesni da ovakva krivična djela nose teške posledice, uključujući i zatvor. Podsjećamo da se nedavnim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona u Sjevernoj Makedoniji novinari/kr svrstavaju u službena lica i time  im je data veća zaštita. Shodno tome, počinioci se suočavaju sa strožim kaznama za narušavanje bezbjednosti novinara/ki.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 7.6.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.