SafeJournalists

Regionalna Platforma: Prijetnje novinarima su ozbiljan zločin

regional-platform:-threatening-journalists-is-a-serious-crime

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, izražava duboku zabrinutost zbog prijetnji upućenih novinaru Kajtazu Gecaju od strane Ramiza Shalaja, šefa Direktorata za kulturu u Skenderaju.

Gospodin Shalaj je sredinom prošle nedjelje novinaru Kajtazu Gecaju prijetio fizičkim napadom i protjerivanjem iz redakcije ako opet bude pisao o njemu i finansiranju on-line medija iz lokalnog budžeta opštine Skenderaj. Novinar Gecaj je na ličnom Facebook profilu rekao da nikada nije pisao o g-dinu Shalaju.

Slučaj je prijavljen policiji koja je najavila hitnu istragu. „Policija je momentalno reagovala, a opštinski zvaničnici su pozvani u policijsku stanicu u Skenderaju, gdje su saslušani. Nakon saslušanja obavijestili smo i državnog tužioca koji je naložio da se nastavi sa prikupljanjem informacija a istražne radnje stalno sprovode kako bi se utvrdilo da li postoji neko krivično djelo“, rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsjednica Udruženja novinara Kosova.

Za nedelju dana, ovo je drugi slučaj napada na novinare sa Kosova. U oba slučaja zaposleni u medijima su napadnuti od strane političara.

„Pozivamo sve političare da se distanciraju od ovakvog nedopustivog pristupa, jer ako su optuženi u tekstovima novinara mogu pokrenuti pravni postupak protiv novinara, a ne da se koriste prijetnjama“, rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsjednica Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Kosova u njihovom pozivu upućenom kosovskoj policiji, državnom tužiocu i sudovima koji moraju ozbiljno i momentalno da djeluju u cilju kažnjavanja prijetnji koje dolaze od političara.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 24.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.