SafeJournalists

Regionalna Platforma poziva institucije EU i UEFA da reaguju na napad na novinare i uredništvo Radio Sarajevo

the-platform-calls-eu-institutions-and-uefa-for-reaction-on-attack-to-radio-sarajevo-journalist-and-editorial-team

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje prijetnje smrću novinarima i uredništvu portala Radio Sarajevo i njihovim porodicama, koje su im uputili navijači Fudbalskog kluba (FK) Sarajevo.

Do incidenta je došlo nakon što su portal Radio Sarajevo i dio ostalih medija u Bosni i Hercegovini, objavili da je navijač ovog fudbalskog kluba osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji u avgustu ove godine gdje je bio na fudbalskoj utakmici i kada je bjeloruska policija kod njega našla kokain.

Sinoć je grupa navijača FK Sarajevo došla ispred redakcije Radio Sarajevo, gdje su maltretirali autora tog teksta, i držali ga kao taoca duže od dva sata prijeteći da će ubiti i njega i njegovu porodicu tražili su da se ukloni članak sa web sajta Radio Sarajevo. Istovremeno, prisiljavali su ga da zove ostale medije u Bosni i Hercegovini i da od njih traži da odmah uklone sporni članak.

„Ovaj napad smatramo brutalnim kršenjem prava na slobodu izražavanja i ugrožavanjem sigurnosti novinara i redakcije Radio Sarajevo, kao i neprimjereni čin nasilja navijača FK Sarajevo nad više medija u BiH“, rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja novinara BiH. Ona je pozdravila napore policije Kantona Sarajevo, koje je brzo uhapsilo dvojicu napadača ali je, istovremeno, pozvala policiju i Tužilaštvo da nastave sa sprovođenjem zakona kako bi obojica napadača bila kažnjena.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara smatra nedopustivim ćutanje Fudbalskog saveza BiH i FK Sarajevo i poziva ih da javno osude ovaj čin i preduzmu sve mjere protiv agresivnih fudbalskih navijačkih grupa i pojedinaca. Ovo nije prvi put da u Bosni i Hercegovini fudbalske navijačke grupe maltretiraju novinare nakon njihovih izvještaja sa sportskih događaja ili nakon objavljivanja kritičkih članaka o navijačkim grupama i njihovim članovima.

Podsjećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Regionalna platforma će obavijestiti sve Evropske institucije i UEFA i tražiti da intervenišu u vezi posljednjeg slučaja kao i u ostalim slučajevima napada na slobodu medija i bezbjednost novinara u Bosni i Hercegovini i ostalim državama Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo- Zagreb, 28.09.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.