SafeJournalists

Regionalna Platforma: Osuđujemo uvrede i prijetnje novinarkama iz Sjeverne Makedonije

regional-platform:-we-condemn-threats-and-insults-on-female-journalists-in-north-macedonia

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje prijetnje i uvrede upućene od strane Emila Jakimovskog novinarkama Meri Jordanovskoj, urednici Alon.mk i Iskri Koroveshovskoj, urednici TV Alfa.

Jakimovski je prošle sedmice dvijema novinarkama poslao prijeteće poruke preko internet, a slučaj je prijavljen policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila vidi se da joj prijeti da će “organizovati pogreb za nju”, kao i da, u odnosu na nju, koristi rodno diskriminacioni govorom.

Mladen Chadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije osudio je ove prijetnje i pozvao nadležne da istraže slučaj: “Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i dobili smo obećanje da će riješiti prijetnje upućene dvijema novinarkama. Pozvao sam i javnog tužioca da uzme aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih prijetnji kako bi se u budućnosti spriječilo ponavljanje sličnih situacija”.

“U oba slučaja prijetnji zabrinjava činjenica da sadrže elemente rodne diskriminacije”, rekao je Chadikovski i dodao da takva vrsta pritiska na novinarke predstavlja ozbiljnu prepreku slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu javnosti da zna.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržava Udruženje novinara Makedonije u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu govora i osuđuje prijetnje i uvrede upućene novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i jasno osude prijetnje Jordanovskoj i Koroveshovskoj. Platforma će poslati pisma zabrinutosti svim nadležnim institucijama u Sjevernoj Makedoniji i tražiti od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim slučajevima, kao i da postupe u skladu sa njima.

Napadi i prijetnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo javnosti da bude informisana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.