SafeJournalists

Regionalna Platforma: Osuđujemo jezik koji koristi PDK obraćajući se novinama Gazeta Express

regional-platform-reacts-against-the-language-of-the-press-release-of-pdk-towards-gazeta-express

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje verbalni napad Demokratske partije Kosova (PDK) upućen novinama Gazeta Express. Javni poziv “Ne vjerujte lažnim vijestima Gazete Express” je flagrantno uplitanje u rad medija.

Rječnik ove partije nastavlja da bude omalovažavajući, iako, između ostalog, govore da poštuju medije i slobodu izražavanja, ali pozivaju sve građane Kosova da dovode u pitanje vijesti koje objavljuje Gazeta Express, tako što ih naziva lažnim vijestima.

“Web sajt je već krenuo u ovu misiju sa jasnom svrhom da nanese štetu PDK neshvatljivim neprijateljstvom. Zato pozivamo sve građane Kosova da sumnjaju u vijesti koje objavljuje Gazeta Express”, naveli su oni u svom saopštenju za javnost.

Regionalna platforma izražava zabrinutost zbog rječnika koji koristi politička partija obraćajući se mediju koji je već godinama u usponu na Kosovu i smatramo da je ovo direktni pritisak na uređivačku politiku i oblik javnog pritiska.

Ovo nije prvi put da PDK vrši nedozvoljen pritisak na uređivačku politiku ovog medija. Udruženje novinara Kosova je reagovalo 3. maja, kada je predsjednik ove političke partije, Kadri Veselji, zvao i vršio pritisak na Leonarda Kerćukija – glavnog urednika Gazeta Express.

Regionalna platform poziva PDK da se distancira od takvog rječnika koji utiče na profesionalni integritet novinara, i, takođe, pozivamo PDK da se javno izvini.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb. 26.08.2019.

Udruženje/udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.