SafeJournalists

Regionalna Platforma: Neprihvatljivi napadi na novinare i postojanje ‘crnih listi’

regional-platform:-attacking-and-blacklisting-of-journalists-is-unacceptable

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahtijeva brzo objašnjenje od srpskih vlasti ko je stavio na ‘crnu listu’ istraživačkog novinara Stevana Dojčinovića što je bio povod za njegovo zadržavanje i deportovanje u Srbiju. Istovremeno, osuđuje i smatra neprihvatljivim fizički napad na novinara Ensara Ramadanija od strane Endrita Shala, ministra trgovine i industrije Kosova.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je 17. decembra krenuo za Ujedinjene Arapske Emirate kako bi govorio na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije. Po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju zadržala ga je lokalne policije. Nakon 12 sati pod policijskim nadzorom, Dojčinović je, u pratnji policije, deportovan za Srbiju. Kako prenosi KRIK, aerodromska policija je rekla Dojčinoviću da su mu imigracijske vlasti iz Ujedinjenih Arapskih Emirate zabranile ulazak u zemlju zbog njegovog pojavljivanja na ‘međunarodnoj crnoj listi’.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtjev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović. Ovo je već drugi put da bude pritvoren i deportovan – prvi put se slična situacija dogodila u Rusiji 2015. godine, kada je deportovan iz Moskve uz zabranu ulaska u državu do 2020. godine. Kao što je to slučaj i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nije dobio nikakvo obrazloženje za takav potez.

„Zatražili smo od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da pribave i objave zvanične dokumente u kojima se preciziraju razlozi zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u UAE, bude pritvoren i deportovan“, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (IJAS). Dodao je da država mora od vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata da tražiti objašnjenje o postojanju takozvane ‘međunarodne crne liste’ na kojoj su novinari i da je objavi.

Istog dana, dogodio se fizički napad na novinara Ensara Ramadania, a napao ga je ministar za trgovinu i industriju Kosova Endrit Shala. Incident se dogodio dok je Ramadani bio u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova da izvještava o stanju Luana Malokua, koji je u istoj političkoj stranci kao i Shala. Shala je tražio od novinara mobilni telefon, a nakon što je Ramadani odbio da ga preda, Shala je fizički nasrnuo na njega udarajući ga po licu. Kosovska policija istražuje slučaj.

„Pozdravljamo interesovanje kosovske policije za ovaj slučaj, ali ističemo važnost nepristrasne i brze istrage – napadi na novinare nisu prihvatljivi, a činjenica da je to uradio politički predstavnik čini ovaj slučaj još više zabrinjavajućim“ – rekla je Gentiana Begolli, predsjednica Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma pridružuje se IJAS-u u zahtjevima upućenim srpskim vlastima i upozorava nacionalne i međunarodne institucije da postojanje ‘crnih lista’ novinara potkopava demokratiju, slobodu izražavanja, kretanja i informisanja i kao takve nisu prihvatljive.

Ono što je još važnije, podržava AJK u naporima da zaštiti novinare i poziva kosovske vlasti da brzo deluju, istraže napad na Ramadanija i sankcionišu Shala u skladu sa nacionalnim zakonima. Platforma naglašava dodatnu ozbiljnost i važnost ovog slučaja zbog umješanosti ministra Shala i poziva kosovske zvaničnike da ga, ako se dokaže njegova krivica, sankcionišu, javno osude i na taj način pošalju poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo na bilo kom nivou.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 18.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.