SafeJournalists

Regionalna Platforma: Kosovska policija treba odmah da istraži vandalizam u službenim prostorijama Udruženja novinara Kosova

regional-platform:-the-police-in-kosovo-should-immediately-investigate-the-vandalism-on-the-offices-of-ajk

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje vandalizam u službenim prostorijama Udruženja novinara Kosova koji su počinila nepoznata lica, a koji se dogodio u petak 6. decembra 2019. godine u Prištini.

U službene prostorije Udruženja novinara Kosova, koje se nalaze u zgradi Javnog stambenog preduzeća u ulici Perandori Justinian u Prištini, 6. decembra 2019. godine provalile su nepoznate osobe. Tom prilikom pokraden je radni material: fotoaparat, televizor, laptop, novac i još neke stvari od vrijednosti.

O ovom slučaju obavještena je kosovska policija, a u cilju sprovođenja istrage forenzički tim je izvršio uviđaj na mjestu zločina. Udruženje još uvijek nije dobilo nikakve dodatne informacije od policije u vezi sa istragom. Katedrala u centru Prištine, pored koje se nalaze službene prostorije Udruženja novinara Kosova, okružena je sigurnosnima kamerama. Ista je situacija i sa restoranima koji su u blizini.

Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Kosova koje je pozvalo kosovsku policiju i nadležne organe u zemlji da preuzmu brzu akciju kako bi se što je prije moguće pronašli počinioci. Takođe, Regionalna platforma ohrabruje Udruženje novinara Kosova da budu slobodni u ispunjavanju svoje misije, a to je zaštita novinarskog posla, novinarstva i medijskih aktivnosti. Ovaj slučaj je nedopustiv, a nadležni organi bi trebali odmah da se pozabave njime.

Svaka vrsta napada na novinare/ke, njihove organizacije i medije predstavlja napad na javni interes i demokratiju, a posebno na slobodu izražavanja.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 10.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.