SafeJournalists

Regionalna Platforma: Crnogorsko tužilaštvo da ispita ponašanje svog tužioca

regional-platform:-state-prosecutor’s-office-of-montenegro-to-examine-the-conduct-of-its-prosecutor

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbjeđenje kontroverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao.

Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev tjelohranitelj – udario ga, prijetio mu i vrijeđao ga. Novinar tvrdi da je tužilac cijelo vrijeme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana prije incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio jednom od vještaka i tereti se da je počinio krivično djelo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je tjelohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

„Tražili smo da se ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je službenik MUP-a, a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svjedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spriječi napad iako je bio udaljen samo nekoliko metara. SMCG ponavlja da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori. Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske poslenike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma podržava SMCG u naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva nadležne u Crnoj Gori, prije svih policiju i tužilaštvo, da savjesno rade svoj posao i ne uzrokuju napade na novinare, kao što je to ovdje slučaj, jer je takvo ponašanje nedopustivo i trebalo bi da je ispod časti i policajcima i tužiocima.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 06.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.