SafeJournalists

Regionalna Platforma: Hitno istražiti dva slučaja obijanja kancelarije Udruženja novinara Kosova

regionalna-platforma:-hitno-istraziti-dva-slucaja-obijanja-kancelarije-udruzenja-novinara-kosova

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, oštro osuđuje obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova (UNK), smještenih u zgradi Javnog preduzeća za stanovanje u centru Prištine.

U utorak ujutro (18.02.2020.), kancelarije UNK–a obijene su po drugi put. Za razliku od prvog slučaja koji se dogodio 6. decembra prošle godine kada su dragocjenosti ukradene, ovog puta u kancelarijama ništa nije nedostajalo, međutim, počinioci su ispreturali dokumente u kancelariji.

Kosovska policija je odmah obaviještena o slučaju, a forenzički tim stigao je dva sata kasnije na lice mjesta kako bi obavio potrebne istrage.

Kancelarije UNK obijene su u dva navrata u periodu kraćem od tri mjeseca i istraga prvog incidenta i dalje traje.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi sa prvim slučajem, iako je prošlo više od dva mjeseca”, rekla je predsjednica Odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara traži da se počinioci ovih incidenata privedu pravdi. Platforma će također obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 20.02.2020.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.