SafeJournalists

Nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini profesiju neprivlačnom za mlade ljude

impunity-leads-to-self-censorship,-limits-the-space-for-free-media-and-makes-the-profession-unattractive-for-young-people

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je, u svojoj Rezoluciji, 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Ovaj dan je izabran u cilju sjećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju, 2. novembra 2013. godine.

Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da donesu istinu pred oči opšte javnosti a, u isto vrijeme, trebalo bi da podsjeća nacionalne institucije da su obavezni da osiguraju bezbjedno okruženje u kome novinari mogu slobodno da rade.

Tokom prošle decenije, više od hiljadu novinara je ubijeno dok su obavljali svoj posao. Devet od deset slučajeva i dalje nije riješeno, a na kraju niko nije kažnjen. Nekažnjivost vodi ka povećanju broja ubistava i često je simbol pogoršanja sukoba i nepoštovanja zakona i pravosudnog sistema. Takođe, nekažnjivost neizbježno vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini profesiju neprivlačnom za mlade ljude.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara podsjeća javnost, građane i političke partije da novinari ne treba da budu meta napada zato što rade svoj posao. Institucije, a prije svih pravosuđe, bi trebalo da procesuiraju napade na novinare u najskorijem roku u cilju zaštite demokratije u zemljama Zapadnog Balkana. Tokom poslednjih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada i prijetnji novinarima a i dalje veoma mali broj njih je riješen od strane nadležnih institucija.

Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija u zaštiti novinara i slobode govore, kao i njihove napore u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Svaki napad na novinare predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.11.2019

Udruženje/Udruga BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.