SafeJournalists

Nedopustivo ugrožavanje sigurnosti i novinarskih prava Jelene Stojković i Ajdina Kambera

enable-safety-reporting-to-journalists-on-sport-events

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje prijetnje smrću novinarki Večernjih novosti Jeleni Stojković (Srbija) i pritiske od strane policije na novinara Deutsche Wellea Ajdina Kambera i njegovo udaljivanje iz sjedišta Vlade Unsko-sanskog kantona (BiH) od strane premijera Ružnića.

Jelena Stojković, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je 5. novembra uveče zastrašujuće prijetnje od žene koja se predstavila kao majka djevojčice o kojoj je pisala. „Zvala me je više od 20 puta – Stojković je rekla Nezavisnom udruženju novinara Srbije – kada sam se javila prijetila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dijete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a uslijedile su i jezive psovke“. Slučaj je prijavljan policiji koja je zajedno sa tužilaštvom hitno reagovala i novinarki obezbijedila pojačan nadzor.

Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber je 6. novembra pokušao da dođe do premijera Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom dijelu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtjev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavijestio da premijer „nema vremena za intervju“. Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo. Nakon desetak minuta ubjeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog obrazloženje u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

Regionalna platforma upozorava da nasilje i pritisci nad novinarima iz dana u dan raste pogotovo u zemljama Zapadnog Balkana. Samo ove godine baza safejournalists.net registrovala je 57 incidenta u Srbiji i 33 u Bosni i Herzegovini. U velikoj mjeri pritisci dolaze upravo od nosilaca državnih funkcija a suviše često su praćeni i prijetnjama i napadima od strane građana.

Regionalna platforma poziva sve nadležne institucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini da reaguju i počnu da se bave pitanjem bezbjednosti novinara ozbiljnije. Međunarodne aktere pozivamo da drže vlade odgovornim i doprinesu okruženju u kojem novinari mogu da rade nesmetano.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 08.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.