SafeJournalists

Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

maskirani-muskarci-polomili-zube-novinaru-iz-pristine

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Visara Duriqija u Prištini. Dana 25.02.2021. Visar Duriqi vraćao se kući nakon ponoći kada su ga tri maskirana muškarca fizički napala. Slomili su mu zube i nos. Duriqi je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć, a nakon toga je otpušten na kućno liječenje.

Visar Duriqi izvještava o temama povezanim sa vjerskim ekstremizmom i radikalnim grupama na Kosovu. Udruženje novinara Kosova (AJK) reagovalo je 2014. godine u vezi sa prijetnjama smrću koje je neprestano primao (u vrijeme kada je radio za „Gazeta Express“). U “Insajderi” je istraživački novinar, autor dokumentarne serije “InDoks” gdje također pokriva ove vrste tema, ali i korupciju, afere i druge osjetljive teme. U intervjuu 2019. Visar je rekao da su se verbalne prijetnje nastavile i da su sve povezane sa temama koje je obrađivao u vezi sa radikalnim grupama. Neki od tih ljudi su zatvoreni, a neki su osuđeni.

Predsjednica odbora AJK Gentiana Begolli Pustina kaže da je fizički napad na novinara Visara Duriqija jedan od najozbiljnijih slučajeva protiv novinara/ki na Kosovu.

„Neprihvatljivo je i uznemirujuće kako su ovakvi napadi učestali. Ovaj napad ne samo da prozivodi uznemirenost u našoj zajednici i narušava slobodu govora, već ugrožava i atmosferu bavljenja novinarstvom u demokratskom društvu. Ohrabrujemo naše kolege/ce da ne dozvole da ih ove kukavičke radnje ućutkaju“, rekla je Gentiana Begolli Pustina.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AJK u osudi ovog okrutnog i podmuklog napada. Pozivamo vlasti da što prije riješe ovaj slučaj i pronađu počinitelje. O ovom slučaju obavijestit ćemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 26.02.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.