SafeJournalists

Albanija: Grupe za slobodu medija traže pravedno suđenje povodom tužbe za klevetu bivše glavne tužiteljke protiv Ise Miziraja

Dolje potpisane organizacije koje se bave slobodom medija i izražavanja, novinarski sindikati i udruženja, veoma su zabrinuti povodom tužbe za klevetu podnesene protiv novinara Ise Miziraja, koji radi za Ora News, od strane Elizabete Imeraj. Bivša glavna tužiteljka u Tirani, Imeraj je otpuštena u aprilu 2022. godine u okviru procesa pravosudne reforme zbog izazivanja gubitka povjerenja u pravosudni sistem i nemogućnosti da opravda ili objasni svoju imovinu. Nakon jučerašnjeg odlaganja slučaja i pred ročište koje je sada zakazano za 16. oktobar, zalažemo se za pravedno suđenje sa punim poštovanjem svih zakonom zajamčenih prava, u kojem je uzeta u obzir važnost slobode govore, medija i izveštavanja u javnom interesu.

Imeraj tuži Miziraja nakon što je prijavio prijetnje i zastraživanje zbog izvještavanja za međunarodne mreže o procesu njene provjere. Krajem marta i početkom aprila 2022. godine Miziraj je komentarisao razvoj događaja u vezi sa procesom provjere Imeraj od strane ustavom propisane Međunarodne operacije za monitoring (IMO). Novinar je primjetio da su kolege i koleginice iz drugih medijskih kuća počele da se samocenzurišu, dok mnogi mejnstrim mediji nisu izvijestili o ovim događajima. Istovremeno su albanski mediji anonimnog vlasništva počeli da objavljuju uvredljive sadržaje koji su napadali članove IMO u okviru onoga što je Generalni direktorat za evropsku susjedsku politiku i proširenje okarakterisao kao „orkestriranu kampanju vrijeđanja“. Miziraj je rekao da je istraživačkim radom utvrdio da najmanje tri od pomenutih onlajn medija imaju veze sa Imeraj i da su objavljivali uvredljive navode na Fejsbuku i Tviteru. Imeraj je opovrgla ovu izjavu i podnijela je tužbu pred Okružnim sudom u Elbasanu.

Ovaj slučaj se odvija u svijetlu ozbiljne zabrinutosti za medijske slobode i prijetnje nezavisnom novinarstvu u Albaniji koja je pala na 103. mesto Indeksa slobode medija u svijetu Reportera bez granica za 2022. godinu, što je čini najniže rangiranom zemljom na Balkanu.

Nastavićemo da pomno pratimo ovaj slučaj i budemo solidarni sa Mizirajiem.

 

Potpisani:

ARTICLE 19 Europe

Evropski centar za slobodu medija i štampe (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporteri bez granica (RSF)

SafeJournalists mreža

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.