Aktivnosti

Unaprijediti Krivični zakonik u cilju krivičnopravne zaštite novinara/ki

Foto: Vlada Crne Gore / Kabinet potpredsjednika

Krivični zakonik (KZ) Crne Gore treba da prođe izmjene i dopune, kako bi se novinari i medijski radnici bolje zaštitili, poručeno je na sastanku predstavnika Vlade i Sindikata medija Crne Gore (SMCG), koji je održan u zgradi Vlade Crne Gore. Sastanku su prisustvovali savjetnici potpredsjednika Vlade Filip Adžić i Miloš Perišić, kao i potpredsjednik SMCG Radomir Kračković, predsjednica Sindikata zaposlenih u Radio-televiziji Crne Gore, Jadranka Drobnjak i stručni saradnik Dražen Đurašković.

Potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković upoznao je predstavnike Vlade sa djelovanjem SMCG čiji je fokus na poboljšanju socio-ekonomskog položaja zaposlenih u medijima, ali i njihove bezbjednosti. Kračković se osvrnuo na problem čestih napada na novinare, od kojih su se čak tri dogodila nedavno, ukazujući na problem nekažnjivosti, odnosno na činjenicu da najozbiljniji napadi ostaju nerasvijetljeni. Zbog toga je, kako je rekao, SMCG podržao inicijativu Akcije za ljudska prava (HRA) za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika u cilju krivičnopravne zaštite novinara, propisivanjem novih krivičnih djela za napade na novinare, ali i pooštravanjem kaznene politike.

Savjetnik potpredsjednika Vlade Filip Adžić kazao je da su mediji važan faktor u svakom društvu i da Vlada treba da da ključan doprinos kako bi se popravio ambijent u kom novinari decenijama rade. Govoreći o teškom položaju medija, Adžić se osvrnuo i na godišnje izvještaje međunarodnih organizacija koji jasno govore o decenijskom nedostatku slobode medija u Crnoj Gori. Adžić je naglasio da je prva demokratska smjena vlasti u istoriji Crne Gore dobra polazna osnova kako bi se u narednom periodu država pozabavila problemima novinara i medijskih radnika, ali i riješila prethodno nerasvijetljene slučajeve napada na novinare.

Razmatrajući modele izmjena i dopuna odredbi Krivičnog zakonika Crne Gore, sagovornici su konstatovali lošu situaciju u medijima i usaglasili se da se moraju pooštriti kazne, kako bi se unaprijedila sigurnost zaposlenih u medijima.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u RTCG-u Jadranka Drobnjak upoznala je prisutne sa aktuelnim problemima koje radnici u Javnom servisu imaju, dugovanjima RTCG-a prema njima i, uopšte, o trenutnom stanju u toj medijskoj kući.

Predstavnici SMCG-a predstavili su i trenutne aktivnosti kada je riječ o najavljenim izmjenama medijskog zakonodavstva i izradi Medijske strategije Vlade Crne Gore, o čemu su, između ostalog, razgovarali i s ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić.

Sastanak je bio prilika da se razgovara i o problemima zaposlenih u lokalnim medijima, a naročito o finansijskoj održivosti i političkim uticajima na lokalne javne emitere.

Adžić je iskazao otvorenost kabineta potpredsjednika Vlade za sve predloge koji se tiču izmjena zakonodavnog okvira, a koji će u krajnjem značiti poboljšanje uslova u kojima rade novinari.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.