Aktivnosti

U Podgorici održan sastanak predstavnika medijskih sindikata

u-podgorici-odrzan-sastanak-predstavnika-medijskih-sindikata

Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. oktobar, predstavnici nekoliko medijskih sindikata i Međunarodne federacije novinara (IFJ) proveli su u Podgorici na sastanku „Organizovanjem do rasta: medijski sindikati u digitalnoj eri“. Dvodnevna radionica, kojoj je prisustvovalo 14 predstavnika medijskih sindikata iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Ukrajine i Bjelorusije, bila je prilika da učesnici razmijene iskustva o regrutovanju i organizovanju zaposlenih u digitalnim medijima u različitim djelovima Evrope ali i regiona.

Učesnici su se saglasili da su, iako dolaze iz različitih država, ipak suočeni sa istim problemima kada su u pitanju digitalni mediji. S obzirom na to da je riječ o relativno mladim medijima, regulacija u ovoj sferi još nije uspostavljena pa se ne zna ni koliko ljudi radi u ovim medijima, niti na koji način i po kojim pravilima funkcionišu.

Sastaku i radionici su prisustvovale i predstavnice Sindikata medija Crne Gore: predsjednica Marijana Camović, potpredsjednica Milena Bubanja Obradović, koordinatorka projekata Bojana Laković Konatar i saradnica na projektima Kristina Pašić.

Camović i Laković Konatar su predstavile situaciju u oblasti digitalnih medija u Crnoj Gori, posebno nalaze koji su proistekli iz prošlogodišnjeg izvještaja „Novi mediji-stari problemi“. Sastanak je bio i prilika da se predstave preliminarni podaci do kojih je SMCG došao 2019. godine, a koji će biti naknadno predstavljeni.

Prema riječima organizatora, cilj ovog događaja je bio da omogući razmjenu najbolje prakse, ali i iskustava između različitih organizacija. Osim toga, njen zadatak je bio i da pomogne učesnicima da razviju strategije za širenje sindikalizma među mladima i onima koji rade u digitalnim medijima.

Radionice su dio IFJ’s 2019 Digital Organising programa, a sastanak u Podgorici, čiji je domaćin bio Sindikat medija Crne Gore, finansirale su Međunarodna federacija novinara i Friedrich Ebert Stiftung.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.