Aktivnosti

Mogući problemi zbog duga za poreze i doprinose

moguci-problemi-zbog-duga-za-poreze-i-doprinose

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore (SMCG) posjetili su zaposlene u Radio-televiziji Cetinje, jednoj od mlađih sindikalnih organizacija učlanjenih u SMCG. U ovom mediju, koji u svom sastavu ima i portal, situacija je trenutno stabilna i zaposleni redovno primaju plate.

Međutim, zaposleni se plaše da bi uskoro mogli da se nađu u problemima, jer im se, prema nezvaničnim informacijama, duguju porezi i doprinosi na zarade. Podsjećamo da je prije nekoliko godina RTV Cetinje bio negativni rekorder među crnogorskim medijima, u kome su se u jednom trenutku dugovale čak 52 plate zaposlenima dok Opština, kao osnivač medija, na kraju nije isplatila dug.

Predstavnici SMCG upoznali su zaposlene u RTV Cetinje s brojnim aktivnostima koje sprovode a koje se tiču, prije svega, izmjene seta medijskih zakona. Zaposlenima je naročito bio interesantan dio koji se tiče izmjene načina finansiranja lokalnih medija.

Naime, zahvaljujući naporima Sindikata medija Crne Gore u Nacrt zakona o elektronskim medijima ušla je obaveza opština, kao osnivača, da obezbijede stabilno funkcionisanje lokalnih medija izdvajanjem sredstava koja će biti proporcionalna budžetu te opštine. Na taj način bi, prema riječima predstavnika SMCG, RTV Cetinje dobila znatno veći iznos od onog koji trenutno dobija.

U ovom lokalnom javnom emiteru radi 13 zaposlenih i nekoliko saradnika po godišnjem ugovoru.

Posjeta je dio projekta „Union to Union-Digital media organising campaign 2019“, koji podržava Međunarodna federacija novinara (IFJ) uz podršku partnera, a koji SMCG tradicionalno sprovodi već duži niz godina.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.