Aktivnosti

Sve manje slobode za novinare

sve-manje-slobode-za-novinare

Više od polovine crnogorskih novinara smatra da je njihov ekonomski položaj u protekloj godini dosta oslabio a samo šest posto da se dosta popravio, pokazalo je drugo istraživanje pod nazivom – „Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara“, koje je uradio Sindikat medija Crne Gore.

Predstavnici SMCG su izrazili i solidarnost sa zaposlenima u RTV Pljevlja koji su od 17. novembra u štrajku zbog pet neisplaćenih zarada.

Predstavljajući istraživanje u Podgorici jedna od autorki, predsjednica SMCG Marijana Camović, kazala je da je anketa koja je rađena za potrebe istraživanja pokazala da su zarade novinara i dalje uglavnom manje od prosječne plate na nivou države te da je više od polovine ispitanika (54,7%) prima manje od 500 eura. Istaknut je podatak Monstata prema kojem je broj zaposlenih u medijima tokom 2016. porastao za 130.

„Jedanaest vodećih medija je u toku prošle godine, prema podacima koje su nam direktori dostavili, zaposlilo svega 39 osoba pa ostaje nejasno kako je Monstat došao do cifre od 130“, kazala je Camović.

Camović je predstavila i podatke o slučajevima napada na novinare. Od septembra 2016. do sredine jula 2017. godine u Upravi policije evidentirano je sedam takvih događaja, a simptomatično je što je većina njih svrstana u prekršaje.

Predsjednica SMCG je ponovila da država ne reaguje adekvatno na slučajeve nasilja na novinarima i da Tužilaštvo i policija postupaju neefikasno ali da nisu problem samo nedjelotvorne istrage već i nedostatak odgovornosti jer ne postoji politička volja da se riješe napadi na novinare.

Autorka istraživanja Bojana Laković je kazala da loš ekonomski položaj novinara u Crnoj Gori oslikava i činjenica da je čak 31,3% anketiranih bilo prinuđeno da radi i neki drugi, plaćeni posao što je rast od 13% odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Laković je saopštila i da skoro 8% novinara ima status honorarnog saradnika, dok oko 11% anketiranih radi na određeno. Takođe, više od polovine anketiranih tvrdi da im se ekonomski položaj pogoršao čak i u odnosu na prošlu godinu.

„Osim ekonomskih, novinari se u svakodnevnom radu suočavaju i sa problemima kada je u pitanju njihov profesionalni status u redakcijama. Sve je više njih preopterećeno, posebno zbog insistiranja na tome da jedan novinar prati više oblasti i radi druge poslove“, istakla je Laković.

Istraživanje je pokazalo i da su pritisci ka stvaranju senzacionalističkih vijesti sve veći. Laković je rekla da se u nekim medijima novinari suočavaju sa samocenzurom u smislu da znaju koje teme mogu raditi i ko su sagovornici koje redakcije preferiraju.

Novost je da vlasnici medija povećavaju uticaj na rad novinara i da su neki političari i biznismeni u povlašćenom položaju zbog bliskosti sa menadžmentom nekog medija.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer kazao je da je Evropska komisija u izvještaju za 2016. godinu ocjenila da Crna Gora nije ostvarila napredak u oblasti medija.

„Izvještaj koji se danas predstavlja je značajan za nas. Želim da istaknem da je ovo izvještaj SMCG koji je finasirala Evropska unija ali da nije izvještaj Evropske komisije“, kazao je Šmelcer ističući da je sadržaj izvještaja odgovornost SMCG.

Potpredsjednik Sindikata medija Radomir Kračković kazao je da se u nekim segmentima medijska situacija pogoršala a jedan od najdrastičnijih primjera desio se prije nekoliko dana, kada su koleginice i kolege iz Radio-televizije Pljevlja stupile u štrajk jer im se duguje čak 5 plata.

„Opština Pljevlja se već duže vrijeme maćehinski ponaša prema zaposlenima u tom mediju, među kojima ima i bračnih parova. Svi ostali zaposleni u opštini i njenim javnim preduzećima primaju redovno plate a para nema samo za RTV Pljevlja. Ironija je da je danas Dan opštine Pljevlja pa mi pitamo gradonačelnika Mirka Đačića i ostale opštinske funkcionere da li mogu mirne duše da slave kada im 30 njihovih sugrađana, iz RTV Pljevlja, već mjesecima žive na rubu egzistencije? Mi izražavamo punu solidarnost sa njima i pozivamo nadležne da konačno riješe ovo pitanje jer je vrijeme da se takva praksa prekine”, kazao je Kračković.

Istraživanje je dio projekta „Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu“, koji realizuju Sindikat medija Crne Gore i pet novinarskih udruženja iz zemalja regiona.

FOTO: EU INFO CENTAR

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.