Aktivnosti

Studijska posjeta Crnoj Gori: Zajedno do boljih uslova za novinare

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) bio je domaćin studijske posjete koja je za predstavnike medija i medijskih organizacija iz više država, organizovana u okviru projekta “Podrška unapređenju uslova rada za novinare”, koji sprovodi Švedski medijski institut Fojo.

Studijska posjeta je organizovana od 24. do 29. oktobra 2022. godine.

U studijskoj posjeti učestvovao je 21 učesnik

Petodnevna studijska posjeta podrazumijevala je više predavanja i treninga iz oblasti unapređenja bezbjednosti novinara i drugih medijskih radnika, a krunisana je organizovanjem konferencije za medije “Izazovi novinarstva: Kamen spoticanja za demokratiju”.

U studijskoj posjeti učestvovao je 21 učesnik/ca iz osam država i to:  Srbija, Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina te potom Jermenija, Gruzija, Uzbekistan i Moldavija. U projektu su učestvovale i Ukrajina i Kirgistan, ali njihovi predstavnici nisu mogli da pohađaju obuku.

Brojna predavanja organizovana u Ulcinju i Podgorici

Učesnicima je predstavljen nedostatak kulture bezbjednosti medijskih radnika na Zapadnom Balkanu, sa posebnim akcentom na ranjivost žena u medijima. Predstavljen im je rad mreže medijskih organizacija i sindikata Safe Journalists, koja je okupljena upravo sa ciljem ukazivanja na izazove za bezbjednost zaposlenih u medijima. Koordinatorka mreže Tamara Stevanović Filipović govorila je mapiranju stanja u ovoj oblasti, istraživanjima, metodologiji rada, kao i planovima te mreže.

O nekažnjiovosti napada na novinare i priticima sudskim postupcima govorili su novinari Tufik Softić i Jovo Martinović, dok su trening o prvoj psihološkoj pomoći održali psihološkinja Maja Lyon i psihijatar dr Danilo Pešić.

Trening psihološke podrške držali su Maja Lyon i Danilo Pešić

O uslovima rada zaposlenih u medijima govorio je predsjednik Sindikata medija Crne Gore, Radomir Kračković.

Učesnici posjetili i RTCG

Učesnici su imali priliku i da posjete nacionalni javni servis Radio televiziju Crne Gore, TV Teutu i TV Vijesti, čiji predstavnici su govorili o položaju tih medija na mnogobrojnoj medijskoj sceni Crne Gore. Sa direktorkom Instituta za medije Oliverom Nikolić, učesnici su razgovarali o polarizaciji medijske scene, dok je digitalna sigurnost bila tema predavanja Ninoslave Bogdanović iz Share fondacije iz Srbije.

O položaju lokalnih privatnih medija govorili su u TV Teuta

Cilj posjete bio je da učesnici steknu nova znanja kako bi sprovodili slične projekte u svojim državama.

Specifičnosti crnogorske medijske scene – jedna od tema

 

Program, u okviru kojeg je organizovana posjeta, sastoji se od kombinacija radionica, umrežavanja, studijskih posjeta i mentorstva.

Program sprovodi Fojo medijski institut uz podršku OSCE-a i ministarstva vanjskih poslova Švedske.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.