Aktivnosti

Sloboda medija i bezbjednost novinara i dalje rizični

sloboda-medija-i-bezbjednost-novinara-i-dalje-rizicni

Delegacija Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara posjetila je Brisel 21. i 22. marta i održala sastanke i konsultacije sa članovima Evropskog parlamenta (EP) i predstavnicima Evropske komisije (EK) iz Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije predstavili su podatke o bezbjednosti novinara i medijsku situaciju u svojim zemljama. Naglasili su zajedničke probleme sa kojima se suočavaju njihovi članovi i ostali novinari, uključujući loše uslove rada, strah za ličnu sigurnost zbog obavljanja posla, političke i ekonomske pritiske koji rezultiraju cenzurom i samocenzurom. Takvo okruženje gaji neprofesionalno novinarstvo i ugrožava medijski pluralizam. Primjećeno je da problemi sa kojima se novinari suočavaju uglavnom potiču od vladajućih i glavnih političkih stranaka koje su pokazale nedostatak političke volje za rad na poboljšanju stanja slobode medija. Naglašeno je da je nekažnjavanje napada na novinare i dalje najveći problem.

Predstavnici su prisustvovali zajedničkom plenarnom zasijedanju Odbora za vanjske poslove i Odbora za bezbjednost i odbranu (AFET-SEDE) Evropskog parlamenta koji se fokusirao na stratešku komunikaciju EK, inostrani uticaj na medije, dezinformacije i lažne vijesti. Dotičući se pomenutih problema, delegacija je skrenula pažnju da su to posljedice nedostatka pravnog i društvenog okruženja za novinare da rade u javnom interesu i da građanima pružaju informacije koje su im neophodne da naprave informisan izbor.

Tokom bilateralnih sastanaka, delegacija je podijelila nalaze svojih istraživanja Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara za 2017. godinu naglašavajući probleme na koje je potrebno hitno obratiti pažnju . Poslanicima EP i zvaničnicima EK je skrenuta pažnja na postojeću bazu o napadima na novinare http://safejournalists.net/, koju su predstavnici EK ocijenili kao veoma korisnu za praćenje stanja u regionu. Članovi Parlamenta su prepoznali da sloboda medija na zapadnom Balkanu mora biti poboljšana i da se mora reagovati na zabrinutosti novinara. Očekuju da će ti utisci biti sadržani i u narednim izvještajima o napretku zemalja zapadnog Balkana koji će biti objavljeni u aprilu 2018.

Posjetu delegacije Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji organizovala je Evropska federacija novinara (EFJ), a podržala Evropska unija u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.