Aktivnosti

Pokrenuta platforma za prikupljanje podataka o napadima na novinare

safejournalists.net

Sindikat medija Crne Gore, zajedno sa grupom medijskih udruženja iz regiona, pokrenuo je onlajn platformu – safejournalists.net koja prikuplja i predstavlja podatke o napadima na novinare u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Baza omogućava laku prijavu napada na novinare, jer nudi šest regionalnih centara (Podgorica, Sarajevo, Zagreb, Priština, Skoplje i Beograd) putem kojih je moguće prijaviti i pretražiti napade.

Prijavljeni slučajevi napada se verifikuju i dodaju u bazu tek nakon provjere tačnosti informacija, što ovu platformu čini pouzdanim izvorom podataka o napadima na novinare na području Zapadnog Balkana. Provjeru slučajeva u ovim državama vršiće organizacije koje su dio projekta: Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko udruženje, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženuje novinara Srbije. Slučajevi se, nakon provjere, prikazuju na mapi, putem koje je moguće doći do više detalja o svakom od njih.

Veb sajt SafeJournalists.net centralni je dio sistema ranog upozoravanja i prevencije koji je razvila Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana uspostavljena u januaru 2016. godine. Kompletan sajt je na engleskom jeziku ali i na jezicima država iz kojih su članice mreže.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.