Aktivnosti

Prosječna zarada zaposlenih na portalima 362 eura

prosjecna-zarada-zaposlenih-na-portalima-362-eura

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) predstavio je prvo istraživanje o uslovima rada u digitalnim medijima u Crnoj Gori koje je pokazalo da je prosječna zarada u tim medijima 362 eura, što je znatno manje od primanja u tradicionalnim medijima.

Istraživanje „Novi mediji stari problemi“, kako je kazala autorka Bojana Laković Konatar je obuhvatilo 40 medija.

„Utvrdili smo da postoji i određeni broj uticajnih portala koji nijesu registrovani, pa su i oni dodati na spisak medija koje treba anketirati. Tako je ukupno 40 medija dobilo identične upitnike, pripremljene za potrebe projekta“, kazala je Laković Konatar.

Na upitnik je, i pored brojnih podsjećanja, odgovorilo samo 16 direktora i rukovodilaca medija. Na upitnik nije odgovorio veliki broj privatnih medija koji imaju portale, u kojima je, prema podacima SMCG, dobijenih od zaposlenih u tim medijima, ekonomski i profesionalni položaj novinara mnogo lošiji. Neki od vodećih medija nijesu dostavili odgovore na pitanja.

„Predstavnici crnogorskih medija često ističu da ne mogu dobiti zvanične podatke od institucija i predstavnika vlasti, koji prikrivaju informacije od javnog značaja i na taj način samim medijima onemogućavaju ostvarivanje svrhe zbog koje su osnovani. Međutim, kada se ti isti mediji nađu u situaciji da treba da podijele informacije kojima oni raspolažu, ponašaju se upravo kao oni koje prozivaju“, kazala je predsjednica SMCG Marijana Camović.

Ona je rekla da je stav SMCG da nemogućnost da se dođe do osnovnih podataka, koji se tiču uslova rada u portalima, govori o zatvorenosti crnogorskih medija da dijele informacije koje bi trebalo da su lako dostupne.

„To govori i o jako problematičnom pristupu vlasnika medija koji kriju informacije, a osnivanjem medija su se odlučili upravo da zarađuju i žive od dobijanja i plasiranja informacija. Za SMCG to predstavlja problem jer nemamo mogućnost da sagledamo cjelovitu sliku“, rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo da u 16 digitalnih medija u Crnoj Gori radi ukupno 92 zaposlenih. Najveći dio njih čine novinari/ke, pa je istraživanje pokazalo da u ovim medijima radi ukupno njih 70. Manje od polovine zaposlenih u digitalnim medijima čine oni koji su mlađi od 35 godina (31,5%). Ova situacija se donekle može objasniti činjenicom da najveći broj medija koji su učestvovali u istraživanju ima u svom sastavu i drugi tip medija (radio, televiziju ili novine), a isti ljudi rade za sve redakcije. Takva je situacija čak u 60% slučajeva, gdje redakcije više medija nijesu razdvojene.

Istraživanje je pokazalo da u svim digitalnim medijima u Crnoj Gori ugovor o radu imaju ukupno 83 zaposlena, ili čak 90% njih.

Istraživanje je pokazalo i da je prosječna zarada na nivou digitalnih medija 362 eura. Plate novinara/ki zaposlenih u portalima su neznatno veće od zarada ostalih zaposlenih, pa novinari prosječno zarade oko 370 eura mjesečno. Ipak, u poređenju sa platama u ostalim medijima (gdje je prosječna zarada najčešće između 400-500 eura), kao i u poređenju sa prosječnim zaradama na nivou države (510 eura) jasno je da su zaposleni u ovom medijima u lošijoj ekonomskoj poziciji.

Potpredsjednica SMCG Milena Bubanja Obradović, inače urednica u portalu Radio Berane, je kazala da je došlo do decentralizacije medijskog prostora, pa i mali mediji mogu biti uticajni i taj uspjeh zavisi isključivo od njihove profesionalnosti i posvećenosti. „U pitanju je sasvim nova oblast koja pored drugačijeg načina komunikacije podrazumijeva i drugačija znanja potrebna da bi ta komunikacija bila uspješna. Važno je sistematično se baviti stanjem u online medijima i položajem koji imaju novinari koji u njima rade“, kazala je Bubanja Obradović. Ona je dodala da je u slučaju portala Radija Berane ova tema posebno važna u ovom trenutku kada se planira donošenje novog seta medijskih zakona te da je istraživanje koje je SMCG sproveo pokazalo je da je rad u portalima naporan i nedovoljno plaćen, ali i neregulisan na više nivoa.

U publikaciji SMCG predstavljeni su i primjeri dobre prakse i kreativan pristup novinarstu i o tome je razgovarano sa Milenom Bubanja Obradović ali i sa novinarom Javnog servisa Darkom Bulatovićem koji je pionir mobilnog novinarstva u Crnoj Gori i mladim i nagrađivanim novinarom portala Fos media Danilom Ajkovićem.

Izvještaj „Novi mediji – stari problemi” predstavlja nalaze istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Union to Union – Digital media organizing campaign”. Projekat se već četvrtu godinu zaredom realizuje uz pomoć Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Sindikata novinara Švedske.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.