Aktivnosti

Poslanicima dostavljeni predlozi za izmjene medijskih zakona

povodom-dana-novinara-poslanicima-dostavljeni-predlozi-za-izmjene-medijskih-zakona

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) dostavio je danas, na Dan novinara Crne Gore, svim poslanicima crnogorske Skupštine predloge za izmjene medijskih zakona. Sindikat je od poslanika zatražio da izmijene zakone o medijima i elektronskim medijima.

Podršku SMCG dali su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Mreže za etičko novinarstvo (EJN), Udruženja novinara Kosova i sindikata novinara Hrvatske i Srbije.

Predsjednica SMCG Marijana Camović kazala je na pres konferenciji ispred parlamenta, da crnogorski novinari i novinarke rade u uslovima cenzure i autocezure i da njihovi tekstovi moraju da prate politiku za koju se zalaže medij u kojem su zaposleni. Ona je dodala da je, uporedo sa tim, njihov ekonomski položaj, prema mišljenju 67 odsto anketiranih novinara u istraživanju SMCG, oslabio i to u odnosu na prošlu godinu te da više od 50 odsto zaposlenih prima manje od 500 eura, odnosno ispod prosjeka na nivou države.

„Zbog svega toga od poslanika i poslanica smo tražili da izmijene Zakon o medijima kako bi makar djelimično popravili situaciju“, kazala je Camović.

SMCG je predložio da budući Zakon o medijima sadrži odredbe koje će zaštititi dostojanstvo novinara i garantovati slobodu u radu jer će se na taj način doprinijeti unaprijeđenju profesonalizma medija u ostvarivanju njihove javne funkcije. Predloženo je uvođenje prava novinara da odbije nalog urednika pod određenim uslovima i da se bez konsultacija sa autorom teksta njegov sadržaj suštinski ne smije mijenjati. Takođe, predlog je i da osnivači medija preuzmu troškove sudskih postupaka po tužbama zbog objavljenih tekstova, jer sad imamo situacije da medij ostavi novinara da se sam nosi sa sporovima i snosi troškove postupka.

Camović je saopštila i da je zatraženo od Skupštine da pristupi i izmjenama Zakona o elektronskim medijima jer postojeći ne omogućava stabilno finansiranje lokalnih javnih emitera koji zapošljavaju veliki broj ljudi i jako su značajni za sve građane opština u kojima postoje.

„SMCG traži da opštine, koje su osnivači lokalnih javnih emitera, utvrde minimalni iznos godišnjeg budžeta za finansiranje tih medija, kako bi se konačno obezbijedila njihova održivost. Ono što se dešavalo krajem prošle godine u Radio televiziji Pljevlja, gdje su koleginice i kolege mjesec i po štrajkovale zbog pet zarada, ne smije da se ponovi“, poručila je Camović.

Ona je rekla da opštine ne smiju da tjeraju ljude u štrajk, da im duguju ko zna koliko zarada i doprinosa i da se prave kao da nisu odgovorne za situaciju u kojoj je medij doveden, već ako hoće da imaju lokalne medije – moraju im dozvoliti da rade slobodno, ne smiju im prijetiti stečajem i otkazima jer zaposleni nisu ti koji su medij doveli u to stanje.

Amandmane SMCG na Zakon o medijima i Zakon o elektronskim medijima snažno podržava i Evropska federacija novinara (EFJ), poručio je predstavnik EFJ Mehmet Koksal, koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori.

“Da bi izgradili povjerenje u novinarstvo, potrebno je da podržimo odgovorne novinare i da zaštitimo njihove uslove rada. Važno je podržati inicijative za razvijanje održivog modela finansiranja lokalnih medija u Crnoj Gori i zadatak je zakonodavaca da obezbijedi novinarima i zaposlenim u medijima adekvatnu zaštitu dok obavljaju svoj posao u interesu prava javnosti da zna“, rekao je Koksal.

On je poručio i da, u doba elektronskih medija i borbe protiv lažnih vijesti, vlasti bi trebalo da rade sa SMCG na ponovnom uspostavljanju povjerenja između javnosti i novinara, a ta veza može biti unaprijeđena pružanjem podrške nezavisnosti uređivačke politike i zaštitom sadržaja koji su proizveli novinari.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.