Koksal: Novinari ne mogu biti nezavisni ako se bore za platu

koksal:-novinari-ne-mogu-biti-nezavisni-ako-se-bore-za-platu

Predstavnik Evropske federacije novinara (EFJ), Mehmet Koksal održao je danas predavanje na Fakultetu političkih nauka, povodom Dana novinara Crne Gore.

On je studente upoznao sa radom EFJ, situacijom u kojoj se nalaze novinari širom Evrope, posebno u Turskoj, ali i sa načinima na koje mogu pratiti kršenja prava novinara i drugih medijskih radnika.

Koksal je poručio da se od novinara ne može očekivati da rade nezavisno ako se bore za platu, ako nemaju dobre uslove rada i dobar balans između posla i privatnog života.

„Novinari su uglavnom strastveni dok istražuju i pišu, ali sa istom strašću treba da se bore za uslove u kojima rade“, poručio je on.

Asistentkinja u EFJ, Kamil Petit upoznala je studente sa lobiranjem koje sprovode u toj organizaciji, posebno u odnosu na Evropski parlament i Evropsku komisiju.

Predstavnik Sindikata novinara Srbije (SINOS), Dejan Gligorijević kazao je studentima da će im u poslu pomoći ako budu dio nekih većih organizacija ili sindikata na nacionalnom nivou, ali i ako budu hrabri.

„Morate da izađete sa kolegama na ulicu ako branite profesiju i morate da izađete ispred zgrade ako branite firmu“, naglasio je Gligorijević.

Rad Sindikata medija Crne Gore (SMCG) predstavila je predsjednica Marijana Camović. Ona je studentima kazala da je SMCG, povodom Dana novinara Crne Gore, predao poslanicima pismo i predloge za izmjene Zakona o medijima i Zakona o elektronskim medijima. Takođe, Camović je ukazala na stanje u crnogorskim medijima i probleme sa kojima se suočavaju novinari i objasnila studentima da je najbolji način da se zaštite na budućem radnom mjestu ukoliko se sindikalno udruže.

Predavanje na Fakultetu političkih nauka bilo je treća aktivnost SMCG kojom naša organizacija obilježava Dan novinara Crne Gore.