Aktivnosti

Održan štrajk upozorenja u Javnom servisu

Zaposleni u Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) održali su danas prvi jednočasovni štrajk upozorenja zbog neuspjelih pregovora sa menadžmentom oko izmjena Kolektivnog ugovora za taj medij. Štrajk je organizovao Sindikat zaposlenih RTCG i to je ujedno prvi štrajk u istoriji Javnog servisa.

Photo: SMCG

Izjavu predsjednice Sindikata zaposlenih RTCG, Jadranke Drobnjak, prenosimo u cjelosti:

“Dobar dan!

Prisustvujete štrajku upozorenja na koji se Sindikat zaposlenih RTCG odlučio nakon iscrpljujućih, višemjesečnih, neuspješnih pregovora. Tokom tih pregovora menadžment je konstantno opstruirao i odugovlačio postizanje dogovora o povećanju zarada zaposlenima.

Više puta smo obmanuti da smo pred postizanjem konačnog dogovora, što je kulminiralo na sjednici Savjeta održanoj 13. aprila koja je prenošena na RTCG2. Tada su radnici RTCG i javnost maltene ubijeđeni da je povećanje zarada gotova stvar. Kada su kamere isključene pregovori su po ko zna koji put vraćeni na početnu tačku.

Mi danas štrajkujemo jer ni nakon više od 4 mjeseca nijesu prihvaćeni naši predlozi koeficijenata koji su finansijski najpovoljniji za radnike RTCG. Koeficijenti su usklađeni sa preporukom Ministarstva finansija i uklapaju se u finansijska sredstva koja je menadžment opredijelio za ovu namjenu. Zato danas, u ime radnika ove kuće koji svakodnevno stvaraju program za plate koje se kreću u rasponu od 450 eura do ispodprosječne crnogorske zarade, postavljamo jednostavno pitanje: Zašto naš predlog nije prihvatljiv za menadžment RTCG koji, da kažemo i to, svakog mjeseca dobija četvorocifrene plate? Podsjećamo da generalni direktor svakog mjeseca prima skoro 7 prosječnih crnogorskih zarada, odnosno 3500 eura. Pitamo se koliko još ovaj menadžment planira da odugovlači sa povećanjem plata radnicima. Podsjećamo vas da nam to povećanje pripada kao i svim zaposlenim u Javnom sektoru koji su to svoje pravo već ostvarili.

 

lako se više od 4 mjeseca bezuspješno pregovara, tokom vikenda je zbog najavljenog štrajka, naglo porasla zainteresovanost menadžmenta za pregovore. Uz to menadžment manipuliše brojevima najavljujući povećenje od 28 procenata što, odgovorno tvrdimo, nije istina. To se uostalom moglo vidjeti i u televizijskom prilogu gdje su naznačeni procenti koji su ubjedljivo manji od 28 procenata. Sve to prati neobjektivno i neizbalansirano izvještavanje naše medijske kuće sa porukom da upravo naš sindikat blokira pregovore. Nadamo se da je ovo poslednji put da se RTCG kao medijska kuća ogriješila o osnovna ljudska prava svojih radnika.

Na kraju da kažemo da ćemo uskoro proslaviti 3.maj, Međunarodni dan medijskih sloboda. Medijske slobode su osnovne ljudske slobode i jedan su od stubova demokratskog društva. U tom kontekstu posebno je važna uloga Javnog servisa koji je javno dobro svih građana. Nadamo se da ćemo svi zajedno prevazići atmosferu narušenog povjerenja, nepoštovanja, zastrašivanja, ugrožavanja ljudskog prava na povećanje zarada u skladu sa zakonima i preporukama Vlade. Takođe, nadamo se da više nikada neće biti ugroženo pravo na sindikalnu aktivnost, i da će naš problem konačno biti riješen.

Čak su i danas u terminu najavljenog štrajka mnogi radnici koji su potpisali da će biti na štrajku radno angažovani van Podgorice tako da nijesu mogli da budu ovdje sa nama.

Nakon ovog štrajka, po ko zna koji put, naši predstavnici odazvaće se na poziv generalnog direktora radi, nadamo se, konstruktivnog i hitnog rješenja problema.”

Photo: SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.