Aktivnosti

Konsultacije sa predstavnicima Osnovnog tužilaštva u Podgorici

Photo: SMCG

Istrage slučajeva napada na novinare i druge medijske radnike, bile su tema  sastanka predstavnika Sindikata medija Crne Gore (SMCG) i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Sastanku su prisustvovali rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović, potpredsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović Veličković, advokat i saradnik SMCG Mirko Bošković i stručni saradnik SMCG Dražen Đurašković.

Cilj sastanka je bio upoznavanje tužilaštva sa radom Sindikata medija u oblasti evidentiranja i praćenja slučajeva napada na novinare i druge medijske radnike u okviru regionalne mreže Safe Journalists, kao i sagledavanje mogućnosti unapređenja saradnje.

Camović Veličković je naglasila značaj adekvatnog odgovora nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbjednosti novinara i predložila razmatranje usvajanja neke vrste obaveznih uputstava za tužioce kako da postupaju u ovim slučajevima. Iskustvo je, kako je kazala, pokazalo da je bilo različitih odgovora od strane postupajućih tužilaca, ali je naglasila da su napadi koji su se desili skorije, uglavnom bili promptno riješeni.

Photo: SMCG

“Problem i dalje ostaju stariji, ozbiljni slučajevima napada, gdje nema nikakvog napretka u istragama i izviđajima”, kazala je ona.

Milanović je napomenuo da je to tužilaštvo, u periodu od kada on rukovodi njima, efikasno u odnosu na napade na novinare, te da je komunikacija značajno unaprijeđena.

“Ovo tužilaštvo ostaje otvoreno za unapređenje postojeće saradnje sa predstavnicima medija i medijskih organizacija”, poručio je on.

Dogovoreno je da ovakvi sastanci budu uobičajena praksa u budućnosti.

 

Konsultacije su dio projekata “Bezbjednost novinara kroz sudsku praksu” koji realizuje Sindikat medija Crne Gore (SMCG).  Projekat je podržan je od strane Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) u okviru programa „Pristup pravdi i ljudskim pravima u Crnoj Gori – Projekat monitoringa suđenja 2021 – 2023“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.