Aktivnosti

Novinari da dobiju zaštitu slično kao službena lica

novinari-da-dobiju-zastitu-slicno-kao-sluzbena-lica

Sindikat medija Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava organizovali su početkom februara okrugli sto na kojem su predstavili predlog izmjena Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG) kojim predviđaju da novinari, zbog sve češćih napada, dobiju zaštitu sličnu kao službena lica.

Jedan od predloga odnosio se na član 144 KZCG, u kome bi pisalo da se zatvorom najmanje deset godina ili kaznom zatvora od četrdeset godina kazni onaj ko liši života novinara pri vršenju ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadataka. Inače, član 144 se odnosi na kažnjavanje lica kaznom zatvora od deset do četrdeset godina za onoga ko liši života službeno ili vojno lice pri vršenju službene dužnosti.

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović kazala je da je država u obavezi da novinarima obezbijedi bolje uslove za rad, dok je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević, obrazlažući predlog izmjene Krivičnog Zakonika kazala da su novinari, u trenutnim uslovima i okolnostima spriječeni da obavljaju svoj posao.

Međutim, u Ministarstvu pravde ne postoji raspoloženje da mijenjaju Krivični zakonik. Kako je tada saopštila Branka Lakočević, pomoćnica ministra pravde, Vlada je već krenula u rješavanje problema napada na novinare, ali se to ne odnosi na izmjenu Krivičnog zakonika.”Vlada je već oformila Komisiju za praćenje i ispitivanje istraga neriješenih napada na novinare.Očekujem da će rad komisije doprinijeti boljem položaju novinara i smatram da je potrebno izvršiti detaljne analize, prije izmjena Krivičnog Zakonika”, kazala je Lakočević.

Predstavnici političkih partija složili su se da su medijske slobode u Crnoj Gori na niskom nivou.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.