Aktivnosti

Maja Sever izabrana za predsjednicu Evropske federacije novinara

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Evropske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. juna 2022. u Izmiru.

Za Maju Sever glasalo je 137 od ukupno 144 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika iz Poljske, Mariusz Pilis, dobio je preostalih 7 glasova.

Sever je prva ženska predsjednica u istoriji EFJ-a. Zahvalila je na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.

“Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, nezavisno profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari/ke ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plate, još uvijek ne mogu probiti stakleni plafon, gdje su novinari/ke izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima/kama nijesu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen…. zato moramo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu!”, poručila je Sever nakon izbora.

U svom programu navela je kako će prioriteti njenog predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara/ki, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara/ki i borba protiv SLAPP tužbi. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnom i evropskom nivou.

“Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Evropska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan evropski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva”, istaknula je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, čestitao je koleginici Sever na ovom velikom postignuću.

“Hrvatsko novinarsko društvo koje je jednoglasno podržalo kandidaturu koleginice Maja Sever čestita joj na izboru za predsjednicu EFJ-a.  Ovo je velika stvar, ne samo za nju lično, nego i za cijelu novinarsku scenu u Hrvatskoj. Velika je stvar i za susjedne zemlje, za sve. Vjerujem da će njen mandat u EFJ-u biti uspješan i na korist svih novinarki, novinara u Europi. Iskrene čestitke i srećno”, poručio je Zovko.

Maja Sever počela je raditi na Hrvatskoj radioteleviziji 1990. kao novinarka i ratna reporterka u Domovinskom ratu. Učestvovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljka i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije od 2015.-19. Od 2019. predsjednica je Sindikata novinara Hrvatske. Aktivna je članica HND-a od 1995., gdje je početkom 2019. vršila funkciju potpredsjednice. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Ekspertske grupe za radna prava (LAREG) Evropske federacije novinara. Dobitnica je HND-ove nagrade Novinarka godine 2018. Osim novinarstva, godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Pripala joj je i nagrada Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Skupština EFJ-a izabrala je i novog potpredsjednika, Mustafu Kulelia iz Sindikata novinara Turske.

Evropska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Evropi, koja predstavlja preko 320.000 novinara/ki u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja. Evropska federacija novinara osnovana je 1994. kao dio Međunarodne federacije novinara (IFJ) kako bi zastupala interese novinarskih udruženja, sindikata i članova njihovih udruženja u Evropi. Kako stoji u statutarnim odredbama EFJ je neprofitno udruženje i bori se za društvena i profesionalna prava novinara/ki koji rade u različitim medijskim sektorima u cijeloj Evropi kroz udružene i snažne sindikate i novinarska udruženja. EFJ promoviše i brani prava na slobodu izražavanja i informisanja garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Važnost i značaj EFJ prepoznali su i Evropska unija i Vijeće Evrope koje priznaju EFJ kao partnera i reprezentativan glas novinara/ki u Evropi, a članovi mogu postati samo oni koju imaju dobru i neokaljanu reputaciju.

 

Izvor: HND

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.