Kampanje

Kampanja: Novinari i novinarke su #NeophodniRadnici

kampanja:-novinari-i-novinarke-su-#neophodniradnici

Tokom zdravstvene krize novinari i novinarke igrali su presudnu ulogu. Kada se od većine nas traži da ostanemo kod kuće, oni djeluju kao naše oči i uši, donoseći nam pouzdane i precizne informacije.

Ipak, u nekim evropskim zemljama novinari se i dalje ne smatraju ključnim radnicima. Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je, zajedno sa svojim partnerima u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, kampanju na društvenim mrežama za podizanje svijesti o potrebi da se novinari/ke smatraju neophodnim radnicima.

U regionu je pandemija COVID-19 mnogim novinarima/kama prouzrokovala duže radno vrijeme, niže plate, ograničena putovanja, nedostatak zaštitne opreme, što ih dodatno izlaže virusu. Iako su neke vlade odlučile da kategorizuju novinare/ke kao ključne radnike, uz radnike u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prehrambenoj industriji ili nastavnike, druge to nijesu uspjele da učine. Ovaj status “neophodnog radnika” omogućava im pristup brojnim pogodnostima kao što su sloboda kretanja, plaćeno bolovanje, zaštitna oprema, novčana naknada ili pristup dječjoj njezi.

Novinari/ke su ključni za zdravlje i sigurnost stanovništva, kao i za demokratiju. Izlažu svoje zdravlje riziku kako bi nas informisali. Ovom kampanjom medijska udruženja i sindikati podsjećaju da iza vijesti kroz koje prolazimo nekoliko puta dnevno, stoje novinari/ke i medijski radnici koji naporno rade u teškim uslovima kako bi javnost informisali na najbolji mogući način.

Generalni sekretar EFJ, Rikardo Gutjerez (Ricardo Gutiérrez), pozvao je sve evropske vlade da novinare smatraju neophodnim radnicima i pruži im odgovarajuću naknadu: „Novinari/ke su bili ključni za odgovor vlada na COVID-19. Oni su provjeravali informacije, držali se samo zvaničnih pouzdanih izvora, istraživali mnoge uglove pandemije, intervjuisali stručnjake. Informativni mediji su postali osnovni javni servis, koji je doživio ogroman porast konzumacije. Ovo bi trebalo nekako nagraditi. ”

Ovu kampanju koordinira Evropska federacija novinara (EFJ) u okviru projekta koji je finansirao UNESCO „Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“ zajedno s partnerima u Albaniji (AJPA), Bosni i Hercegovini ( BH novinari), Kosovu (AJK), Crnoj Gori (SMCG), Sjevernoj Makedoniji (SSNM), Srbiji (SINOS i NUNS) i Turskoj (TGS).

Možda vam se dopadne

Više iz:Kampanje

Komentari su onemogućeni.