SMCG organizovao obuku o zaštiti zaposlenih u medijima

evropski-standardi-bezbjednosti-novinara/ki

Obuka „Zaštita novinara/ki – Standardi Savjeta Evrope, sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i iskustvo evropskih zemalja“, u organizaciji Sindikata medija Crne Gore i Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, održana je 26. i 27. novembra u Podgorici.

Obuka je okupila oko 15 učesnika i učesnica, među kojima dominantno članove Komisije za praćenje istraga napada na novinare/ke i novinare i novinarke koji će stečeno znanje moći da primijene u praksi.

Lokalni ekspert, advokat Dalibor Tomović, učesnicima/cama je predstavio zakonodavni okvir u oblasti zaštite novinarskih izvora, dok je konsultant Savjeta Evrope, Džonatan Prajs, govorio o standardima Savjeta Evrope u oblasti zaštite novinara/ki. Tomović je uz studiju slučaja pokazao i primjere (ne)efikasnosti istraga napada na novinare/ke i/ili medije.

Džonatan Prajs je ukazao na relevatnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, dok je konsultant Savjeta Evrope Mark Gruber predstavio značajna iskustva evropskih zemalja u oblasti profesionalnih rizika i zaštite novinara/ki.

Posebno interesovanje učesnika i učesnica vladalo je za standarde u pogledu ograničavanja zaštite novinarskih izvora, iskustvo drugih zemalja u vezi pritvaranja novinara/ki zbog lažnih vijesti, a ekperti su posebno naglasili ranjivost novinarki kada je riječ o online uznemiravanju.

Ova obuka je prva u nizu koju Sindikat medija Crne Gore, u saradnji s Programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori, sprovodi u okviru programa JUFREX 2.