Aktivnosti

Potpredsjednik SMCG u posjeti Briselu

eu-da-stavi-veci-akcenat-na-ekonomski-polozaj-novinara

Kada govore o slobodi medija i bezbjednosti novinara u Crnoj Gori i regionu evropski zvaničnici moraju staviti veći akcenat i na poboljšanje lošeg ekonomsko-socijalnog položaja medijskih radnika i pitanja cenzure i samocenzure, saopštio je potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomir Kračković tokom posjete Briselu.

Kračković se proteklih dana u Briselu sastao sa više poslanika Evropskog parlamenta:izvjestiocem za Crnu Goru Čarlsom Tanokom, izvjestiocem za Crnu Goru ,,u sjenci“ Jozom Radošem i još jednim europarlamentarcem iz Hrvatske Toninom Piculom kao i sa predstavnicima Jedinice Evropske Komisije za pregovore u poglavljima 23 i 24 sa Crnom Gorom.

Kračković je sagovornicima predstavio najnovije istraživanje SMCG ,,Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u Crnoj Gori“ za 2018. godinu po kojem nije bilo većeg napretka u oblasti slobode medija i bezbjednosti novinara u našoj zemlji u odnosu na prethodnu godinu. Štaviše, u tom periodu se desilo još 7 napada na novinare među kojima i najteži napad u posljednjih nekoliko godina – na novinarku ,,Vijesti“ Oliveru Lakić, koji još nije rasvijetljen.

Takođe, istraživanje je ponovo pokazalo da su plate novinara u Crnoj Gori ispod državnog prosjeka pa je Kračković zatražio da se i taj problem stavi na agendu kada je u pitanju debata o stanju slobode medija. Kračković je ukazao i na veliki problem u pojedinim lokalnim javnim emiterima u Crnoj Gori u kojima se već godinama zaposlenima duguje veliki broj zarada. Potpredsjednik SMCG je sagovornicima predstavio i amandmane Sindikata na zakone o medijima i elektronskim medijima koji imaju za cilj povećanje novinarske nezavisnosti unutar redakcija kao i uspostavljanje finansijske održivosti i uredničke nezavisnosti lokalnih javnih emitera.

Posjeta je organizovana u okviru projekta ,,Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara“, koji SMCG sprovodi sa udruženjima novinara iz 5 država regiona.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.